Y-híd környéke

2022.12.29. 14:00

Barbár rongálás, tavasszal gyerekek festményei váltják a graffitiket

A főépítész szerint az idő igazolja majd, hogy a programmal rendelkező tér ötlete jó döntés volt az Y-hídra felvezető út mentén.

Hajdu Mariann

Összefirkált térfalak

Fotó: Bujdos Tibor

Graffitik lepték el a pengefalakat az Y-híd mentén, alig két héttel a híd átadása után, írtuk kedden. Bár korábban graffiti-parkot tervezett oda a miskolci önkormányzat, később (a környéken lakók kérésére) változtattak a terveken, így merült fel, hogy összművészeti alkotópark lesz. A falfirkák megjelenésének nem örülnek a szomszédos házak tulajdonosai. 
"Az összművészeti alkotóparkot még nem adták át, ez az előzetes elképzelések szerint tavasszal történhet meg. Ekkorra dől el a terület művészeti programja is; kik, mikor, mit festenek a falakra" – nyilatkozta a témával kapcsolatos kérdéseinkre Szunyogh László, Miskolc főépítésze.  "Az, hogy igénytelen, művészetnek nem igazán tekinthető "firkálások" megjelentek a falakon, sajnálatos rongálás. Bízunk benne, hogy a tavasszal képekkel megtelő falak már nem fogják vonzani az igénytelen firkálókat"

Pengefalak a híd mellett

Az új híd irányába nézve a jobb oldali területről van szó. Az előzményekről is beszámoltunk kedden: a Vörösmarty utca említett területén több házat is le kellett bontani a híd építése előtt, egyrészt az út szélesítése, másrészt szervízutak építése miatt. Egy 3 ezer négyzetméteres tér alakult így ki a házak és a híd lába között, területén egymáshoz képest aszimmetrikus pengefalakat építtetett az önkormányzat kérésére a beruházó NIF Zrt. Ezeket festették most valakik össze.

 

Elfogadhatóbb megoldás

A környéken lakókat meglepték a tervek, ők eleinte úgy tudták, park lesz a lebontott házak helyén. A graffiti park ellen aláírásgyűjtéssel tiltakoztak, az új ígéret, egy esetleges összművészeti park, ahol  a falakat művészeti iskolások szervezetten festik ki, elfogadhatóbbnak tűnt. Szunyogh László főépítész ugyanis azzal érvelt számukra, azért nem jó a "szimpla" park, mert egy híd környéke mindig, a világ összes táján szlömösödni kezd egy idő után. A kiépített környezet ezt meg tudja előzni, vagy tompítani tudja.  

Vonzotta volna a devianciát

A környéken élők most igencsak elkeseredtek, a falfirkák miatt úgy érzik, bekövetkezett, amitől féltek, házaik elértéktelenedhetnek. 
Kérdéseinkre a fent idézett választ kaptuk. Arra pedig, miszerint nem lett volna-e jobb egy "egyszerű" parkot építtetni az összművészeti park részeinek álmodott pengefalak helyére, Szunyogh László így válaszolt: "Most is hiszünk benne, hogy értelmes funkcióval töltjük meg a teret, amely szó szerint a művészeteknek biztosít majd teret, mindannyiunk, így az ott élők kedvére is. Azt gondoljuk, hogy az idő is igazolja majd, hogy a programmal rendelkező tér kedvezőbb döntés volt, mint egy perifériális, valószínűleg rendkívül kislátogatottságú zöld terület, amely sokkal inkább vonzotta volna a devianciát, mint a jelenlegi program".

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában