Fejlesztés

2022.11.09. 09:00

Elkerülnék az esőzések által okozott károkat

A fenntartható fejlődés jegyében valósul meg Sajóbábonyban a vízelvezető rendszer fejlesztése.

ÉM

Fotó: Shutterstock

Sajóbábony Város Önkormányzatának nyújtott több, mint 211 millió forint európai uniós támogatásból a beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül jön létre. A projekt keretében a Vargaszögi-patak mederrekonstrukciós munkáira kerül sor a patak településen áthaladó szakaszán. A most induló kivitelezés célja a mértékadó csapadékmennyiség biztonságos levezetésére alkalmas mederszelvény kialakítása a Vargaszögi-patak belterületi szakaszán.

A patak jelenlegi állapotában nem képes a nagy intenzitású csapadékhullás esetén a vízgyűjtőjéről érkező vizet a belterületen károkozás nélkül elvezetni. A korábbi hirtelen lezúduló nyári esőzések során a patak kilépett a medréből és elöntötte a környező utakat. Lakóházak, közterületek, utak, a patakmeder és a patakon átívelő hidak is károsodtak. A Vargaszögi-patak a települési vízkárelhárítás szempontjából kiemelt jelentőséggel bír és rekonstrukciója a város megfelelő árvíz elleni védelme érdekében elengedhetetlen.

A beruházás során új mederburkoló elemeket helyeznek el 871 méter hosszú szakaszon és további 250 méter hosszon a meglévő földmedrű árok korszerűsítése is megvalósul. A projekt része egy lakossági szemléletformáló kampány megvalósítása is. Fő cél a település vízgazdálkodási rendszerének fejlesztésén keresztül a település infrastrukturális és környezeti állapotának javítása, a belterület helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése. A fejlesztés hozzájárul az esetleges további káresemények kockázatának csökkentéséhez, az élhető és fenntartható települési környezet kialakításához, az itt élő lakosság helyben maradásához, így összességében Sajóbábony fejlődéséhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában