BIG Green Fist

2022.10.19. 10:00

„Tiszta Tisza, boldog Bodrog!”

PET-kalózok „BIG Green Fist” akciócsoportja újra lesújtott és maga után tiszta zöld természetet hagyott hátra.

Tizenkét bocskais gimnazista PET-kalóz Szerencsről öt felnőtt segítővel a szokásos háromnapos folyótisztító kampányuk során 190 zsáknyi szelektíven összegyűjtött, részben újrahasznosítható hulladéktól szabadította fel a Bodrog árterét. Érdeklődésünkre, hogy mi viszi őket ilyen cselekedetekre, csak annyit voltak hajlandóak elárulni a fiatalok, hogy: „Tiszta Tisza, boldog Bodrog!.” Továbbá sokat sejtetően még azzal kommentálták akciójukat, hogy „A nagy zöld ököl oda sújt, ahova köll.”

A diákoktól azt is megtudtuk, az első napon 67 zsák hulladékot szedtek össze, míg a másodikon 83-at zsákmányolt az ökommandó. Ezzel még nem volt vége! Az utolsó napon a tudományos világ asztalán is letették a névjegyüket, ugyanis tudományos adatgyűjtést végeztek egy a felszíni vizek műanyagszennyezését vizsgáló projekt számára. A egész Európára kiterjedő, németországi központú, „Plastic Pirates – Go Europe!” tudományos adatgyűjtő mozgalom célja a környezeti tudatosság hirdetése mellett, hogy a tudományt közel hozza a hétköznapi emberekhez, elsősorban a fiatalokhoz. A projektet a PET Kupa mozgalom szakértői, Gyalai-Korpos Miklós és Karaus Krisztina vezényelték le. Az ökommandósok folyási sebességet mértek, adatgyűjtő hálót helyeztek ki, felmérték az ártéri szalagerdő műanyaghulladék-szennyezettségének összetételét, mennyiségét. Közben feljegyzéseket készítettek, fotódokumentáltak, hulladékot gyűjtöttek és osztályoztak. Közben pedig még további 40 zsák hulladékkal bővítették a korábbi két nap 150 zsákos begyűjtött hulladékmennyiségét. Vizsgálati eredményeik a Pannon Egyetem szakértő vizsgálata után bekerülnek a projekt németországi központja által létrehozott online adatbázisba, ahol munkájuk eredményét fogják látni más európai Plastic Pirate kollégáikéval egyetemben.

A gimnazisták azt is elmondták, hogy mindenképpen lesz folytatás tavasszal a Bodrogon.

 

Részvevő diákok

Németh Nándor, Németh Norbert, Németh Nikoletta, Kőrösi Kristóf, Maksa Anett, Vaskó Viktória, Vona Nikolett, Orosz Enikő, Varga András, Stefán Luca, Besenyei Dávid, Szabó Luca Virág.

Támogatók

- Bocskai István Katolikus Gimnázium (Szerencs)

- ZHK Hulladékkezelési Nonprofit Közszolgáltató Kft.

- Fornetti Szerencs, Kecskemét

- Kalóz Kikötő (Bodrogkisfalud)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában