Műanyagszennyezés

2022.10.17. 17:17

Diákok vizsgálták a Hernád vizét - fotókkal, videóval

Helyi általános iskolások segítségével mérte meg a folyó szennyezettségét a PET Kupa szakembere.

DA

Fotó: Bujdos Tibor

A Plastic Pirates - Go Europe! kezdeményezés keretében érkezett a Hernádnémeti Református Általános Iskola 7. osztályos diákjaihoz a PET Kupa projektmenedzsere 2022. október 17-én, hétfőn koradélután. A feladatra kijelölt iskolás csapatra Poroszkai Valéria matematika, fizika, kémia szakos tanár felügyelt. A gyerekek élvezték az ötletes, több állomásból álló feladatokat a Hernád partján, a jó levegőt és a közelből hozzájuk csapódott kutyusok társaságát.

„Ez egy 10 ország részvételével folyó európai közösségi tudományos akció, amelyben iskolai osztályok és ifjúsági csoportok segítik adatgyűjtéssel a szakemberek munkáját. Feladatuk, hogy patakokból és folyókból mikro- és makroműanyag mintákat gyűjtsenek és dokumentálják a kapott eredményeket” – írja sajtóközleményében PET Kupa csapata. „Az összegyűjtött adatokat a végén kutatók elemzik azzal a céllal, hogy kiderüljön honnan származik a folyókon át a tengerekbe kerülő hulladék. A mintavételezést az iskola közelében található folyóból, illetve a folyópartról helyszínenként több csoportban végzik a diákok. Az összegyűjtött mintákat a Pannon Egyetem kutatói fogják elemezni, majd továbbítják Németországba, ahol a projektben részt vevő országok folyóinak mikro- és makroműanyag szennyezettségét összevetik.”

A part szemetesebb

– A Plastic Pirates közösségi tudományos akció Németországból indult. Az a célja, hogy iskolás csoportok bevonásával az európai folyók szennyezettségi állapotát felmérjük – mondta Gyalai-Korpos Miklós a PET Kupa projektmenedzsere. – A közösségi tudomány arra szolgál, hogy állampolgárok, jelen esetben a gyerekek bevonásával a tudósok adatokat és egy képet kapjanak a vizsgált területről. A kutatásnak ez a formája azt a problémát igyekszik kiküszöbölni, hogy az átlag állampolgár nem nagyon érti, hogy mi történik kutatás címszó alatt. Viszont így hatékonyabbá válik a kutatás kommunikációja kifelé. A mai napon háromféle tudományos protokollt fogunk végrehajtani a diákokkal: mikroműanyagot mérünk és kétféle módon megnézzünk a part szennyezettségét. Az itt mért adatok bekerülnek egy bárki számára elérhető európai adatbázisba. A PET Kupa azt vállalta, hogy az idei ősszel tizenöt iskolával végzi el ezt a mintavételt október eleje és november 15. között. Eddig két mérés történt a Bodrogon, illetve a mai napon a kollégák még Csongrádnál a Tiszát, illetve a Zagyvát vizsgálják. Sajnos a két előbbi folyó nagyon szennyezett. A legtöbb hulladék Ukrajnából érkezik, ahol alig működik a hulladékgyűjtés. A szemetet a vízre bízzák, amely Magyarországon lassul le. A PET Kupa csapata tíz éve igyekszik időről időre minél több hazai folyót megtisztítani, szemétszedő versenyeket szervezünk. Továbbá azon dolgozunk, hogy a korábban szennyezett területeken ne keletkezzen utánpótlás.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában