Bodrogi PET Kupa

2020.09.11. 17:30

Hulladékkal küzdenek a hulladék ellen a Bodrogon

Elkezdődött az első Bodrogi PET Kupa, amelynek résztvevői Sárospataktól Tokajig tisztítják meg a folyót és az árteret a hulladéktól.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

A sárospataki rajtnál megtartott csütörtöki sajtótájékoztatón Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára elmondta: a kormány idén februárban döntött a klíma- és akcióvédelmi programról, amelynek egyik fontos célja a folyók megtisztítása a külföldről érkező hulladéktól, valamint az árterek, a vízfolyások partjainak mentesítése az illegális szeméttől. Hozzátette: a tapasztalatok szerint a kisvízfolyások mellé jellemzően bontási törmeléket, kommunális hulladékot, gumiabroncsokat és trágyát szoktak elhelyezni az emberek. Kitért arra is, hogy komolyan terheli folyóinkat, patakjainkat a határokon túli – jellemzően illegális – lerakókból származó hulladék is. A szakemberek munkáját úgy tették hatékonyabbá, hogy tavaly Vásárosnaménynál egy hulladékgyűjtő pontot hoztak létre, ahol elsősorban a Tiszán leúszó PET-palackokat és fauszadékot gyűjtik össze. Az ott szerzett tapasztalatok mintájára idén Alsóberecki mellett a Bodrogon is elindult egy mintaprojektjük. Ott ötven köbméter, uszadékkel keveredett települési hulladékot szedtek ki a folyóból. Úgy látja, a PET Kupa nemcsak figyelemfelhívó kampányt folytat, valamint tisztábbá teszi folyóinkat, de új ötleteket is megfogalmaz az összegyűjtött hulladék újrahasznosítására.

Különösen fontos

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott, kevesen tettek annyit a környezetvédelmi szemléletformálásért hazánkban, mint a PET Kupa szervezői. Elmondta: a Bodrogon különösen fontos a tevékenységük, ahol sokan szeretnének a turizmusra alapozni. Példaként említette: a kajak-kenu szövetséggel közösen víziturisztikai bázisokat alakítanak ki, és a nyaralóhajózás is elkezdődött a folyón. Tavaly a PET Kupával közös projektjük eredményeként PET-palackokból készült lebegő kikötőket tudtak elhelyezni több Tisza menti településen.

Aros János, Sárospatak polgármestere arról beszélt, hogy a helyi önkormányzat, a helyi iskolások és civilek is folyamatosan igyekeznek kivenni részüket a Bodrog tisztán tartásából. Hozzátette: a PET Kupa szemléletformálásának a város lakói is részesei lehettek már, hiszen önkénteseik tavaly több száz iskolás gyereket mozgattak meg látványos és szórakoztató programjaik segítségével.

Molnár Attila Dávid, a PET Kupa egyik főszervezője és ötletgazdája, a Természetfilm.hu Egyesület elnöke azt hangsúlyozta, hogy mozgalmuk a világon az egyetlen, amely a hulladékkal harcol a hulladék ellen, például a csapatok gyűjtőhajói is részben PET-palackokból készülnek. Kiemelte: egyik partnerük, a Zöld Kör tagjai évek óta tisztítják a Bodrogot, a mostani Bodrogi PET Kupa az ő munkájukat emeli új szintre – fogalmazott. Megemlítette azt is, hogy a kormányzattal jó kapcsolatot alakítottak ki, az ITM-nek köszönhetően például egy gyors reagálású hulladékgyűjtő hajót is sikerült beszerezniük. Elmondta: az elmúlt 8 évben a Tiszán 86 tonna szennyezőanyagot gyűjtöttek össze, a Bodrogon is többtonnányi hulladékra számítanak, aminek kiszedésén több mint fél tucat csapat munkálkodik a következő napokban. A vasárnap Tokaj mellett záruló program fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

(A borítóképen: Vízre szálltak a gyűjtőhajók)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában