Zárnak

2022.09.29. 17:30

Tíz százalékos elbocsátás a majorságban

A Szimbiózis Alapítvány nem tudja kigazdálkodni az energiaárakat, eladnak 50 kecskét, leáll a sajtkészítés is.

HE

Fotó: Baráthegyi Majorság

Továbbra is nagy bajban van a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi majorsága. A növekvő üzemanyag-és terményárak miatt már ott tartanak, hogy szamárhúzta szekér lett a szállító eszközük. Jövő héten vizsgázik a használtan vásárolt elektromos autójuk, az talán megoldja az egyik gondjukat, ezt használják majd élelmiszerszállításra.

Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke a napokban közleményben tudatta, mekkora bajban vannak.

„Az áram, a gáz, az üzemanyag és a takarmány árának növekedése a Szimbiózis Alapítványt is nehéz helyzet elé állítja. Az áremelkedés több mint 74 millió forint többletkiadást jelent, amely a legnagyobb odafigyelés és spórolás mellett sem lehet kigazdálkodható. Az alapítvány mindent megtesz a költségek csökkentése érdekében, ez azonban önmagában nem elég. Külső segítség nélkül a működés is veszélybe kerül” – írta.

Önkormányzati vagy állami segítséget azonban azóta sem kaptak, így drasztikus takarékossági lépésekre kényszerültek.

Bezárnak házakat

– Az állataink takarmányozását most úgy oldjuk meg, hogy az üzletekből száraz kenyeret kapunk és olyan takarmányt, amit már nem tudnak eladni. A sörfőzdék sörtörköllyel segítenek. Megrendeltük a harmadik fatüzelésű kazánunkat, hogy kevesebb gázt használjunk. Már eladtunk egy szamarat, és a 60 kecskénkből legfeljebb 10 marad. Így a tejtermelésünk és a sajtkészítésünk is átmenetileg leáll. Kénytelenek vagyunk dolgozókat is elbocsátani. Ha azt mondom, hogy 10 százalékos lesz az elbocsátás, akkor nem tűnik olyan soknak, de nálunk 330 ember dolgozik, tehát 33 ember megélhetése kerül veszélybe – vázolta nehéz helyzetüket Jakubinyi László.

Azzal folytatta, hogy mindenen spórolniuk kell. Bezárják egyes intézményeiket, házaikat, felfüggesztik szolgáltatásaikat. Ami nagy probléma lesz, hogy szállító szolgáltatásukat is le kell állítani, tehát a jövőben nem tudják a fogyatékos gyerekeket se vidékről, se Miskolcról a speciális iskolákba szállítani. Több mint tíz éve működik már ez a szolgáltatásuk, és a szülők most kétségbeestek, mert elveszíthetik a munkájukat, ha nem oldódik meg gyermekük szállítása.

A majorság családi napjai is megszűnnek. Ebben a hónapban lesz az utolsó, november 1-jén pedig bezárnak.

– A családok is meggondolják, hogy mire költenek, a legutóbbi nyílt napunkat nullára tudtuk kihozni – indokolt az elnök.

Hozzátette: sok helyre fordult már segítségért, közvetlenül a Belügyminisztériumhoz és az érdekvédelemhez is, de egyelőre nincs megoldás. Bár a szociális intézmények kaptak kiegészítő támogatást, azonban ez nem vonatkozik az alapítványi intézményekre. 

November 1-től kényszerszünet

Cikkünk megjelenése után a majorság közleményt adott ki. Ebben részletezik: november 1-től zárva tart a Baráthegyi Majorság. A lakóotthonok és a konyha továbbra is üzemel, a turisztikai szolgáltatások azonban tavaszig biztos, hogy szünetelnek majd. Szintén tavaszig zárva tart a család- és fogyatékosságbarát panzió, az erdei iskola, nem fogadnak csoportokat, lecsökkentik az állatállományt és a sajt- valamint a lekvárüzem is időszakosan bezár. Október 8-án megrendezik az I. Országos Amatőr Sajtversenyt és zárásként október 29-én, a Tök jó szombaton még várják a vendégeket. 

Számos elismerés

A miskolci Szimbiózis Alapítványt úttörőként is emlegetik, a majorságot pedig „meseország” jelzővel illetik. Ők a jó példa arra, hogy egy súlyos társadalmi problémát felvállalva is lehet sikeres vállalkozást építeni. Majorságukban és üzemeikben több száz fogyatékos és megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztatnak, sokuknak a lakhatást is biztosítják. Társadalmi vállalkozásuk célja, hogy értelmet adjanak a fogyatékkal élő felnőtteknek a mindennapokhoz, és hogy akit lehet, azt felkészítsék az önálló életre.

Számos elismerésben részesült már az alapítvány. 2022-ben elnyert díjaik: Az Év Fejlesztő Foglalkoztatója , Civil Díj, Szociális Munkáért emlékérem, a majorság két sajtja pedig ezüstminősítést kapott a X. Magyar Sajtmustrán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában