Segítségnyújtás

2022.09.08. 07:00

Lelkesek a miskolci kupakgyűjtők

Több mázsa műanyag kupak gyűlhetett már össze Miskolcon egy év alatt a piros szíveknek köszönhetően.

HE

Épp egy éve helyeztek ki Miskolc kilenc közterületére és a városháza belső udvarára úgynevezett kupakgyűjtő szíveket. Az emberek nagy örömmel fogadták ezeket, és olyan lelkesen vitték a kupakokat a gyűjtőhelyekre, hogy a kezdeti időszakban kevésnek bizonyult az ürítési szám. Ez azonban a későbbiekben rendeződött. A szívek kihelyezését a miskolci önkormányzat kezdeményezte, melyet a helyi képviselők is támogattak a közös cél érdekében: rászorulóknak kívánnak segíteni az összegyűjtött és értékesített műanyaggal. Fontos szempont volt a környezetvédelem is, hisz a gyűjtésnek köszönhetően kevesebb műanyag terheli a környezetet.

Mindenképpen hasznos

– A kupakgyűjtés amellett hogy jótékony célokat szolgál, azért is hasznos, mert nem a hulladéktelepen kötnek ki a kisméretű műanyagok – jelezte lapunknak Demeter Zoltán, a Zöld Akció Egyesület elnöke. – Ezeket ugyanis nagyon nehéz kiválogatni az egyéb hulladék közül, még akkor is, ha szelektív gyűjtőbe kerülnek. Igaz, a szelektív hulladékgyűjtés nem tud igazán profitorientált lenni, csak állami támogatással működik, de a szívekbe gyűjtött kupakoknak komoly szemléletformáló szerepük van. Felhívják az emberek figyelmét, hogy érdemes különválogatni a még hasznosítható hulladékot, és hogy másokon segíteni nemes cselekedet – fogalmazott a környezetvédő.

Kérdeztük a miskolci önkormányzattól és a város hulladékgazdálkodási cégétől is, hogy eddig hány kilogramm műanyag kupak gyűlt össze Miskolcon a kihelyezett szíveknek köszönhetően. A begyűjtés után mi történt velük, és a bevételből mely szervezeteket támogatták. Egyelőre választ nem kaptunk, de várjuk az információkat.

Ledarálják, beolvasztják

Arról azonban korábban írtunk, hogy a műanyag-felvásárlókhoz beérkező kupakokat felaprítják és ledarálják, majd újraolvasztják. Ezután leszűrik a műanyagot, ami aztán hűtőfürdőbe, ezt követően pedig egy darabolóba kerül, ahol nagyon apró granulátum készül belőle. Ebből a továbbértékesítést követően például zöldség- vagy gyümölcstároló rekeszt, szállítmányozásnál használt ládát és tárolót, gyeprácsot, szemetes- vagy hólapátot gyártanak, de az építőiparban vagy olykor az autógyártás során is hasznát vehetik.

Fotó: Ádám János

A legnagyobb átvevő Pest megyében, Tinnyén működik, ahol 65 forintot adnak a kupak kilójáért, ami körülbelül 400 darab. Hozzájuk viszik a kisebb gyűjtőhelyek is, emiatt azok kevesebbet fizetnek a leadóknak. Egy kupak súlya nagyjából 3 gramm. Vagyis ahhoz, hogy jelentősebb pénz összegyűljön belőle, több tonnányi kupakra van szükség. Ha 60 forinttal számolunk kilogrammonként, egy kétmillió forintos adományhoz 33 tonna kupakot kell összegyűjteni, ami több mint 11 millió kupakot jelent.

Gyűjtőpontok

A műanyag kupakokat továbbra is be lehet dobni a gyűjtőkbe a következő helyeken: az Árpád téren, a Stadion úti óvodánál, a Szentgyörgy utcán, a Klapka utcán, a Tapolcai elágazásnál, az Erkel Ferenc utcán, a Szeder úti ABC parkolójánál, az Aradi sétányon az Ellipsum Élményfürdő mellett, a Martinkertvárosban pedig a Kisfaludy utcai élelmiszerüzlet mellett. A tizedik kupakgyűjtő szív a Városháza belső udvarán található.

Sőt magánkezdeményezésre is kikerült egy nagy piros szív Miskolcon, még az önkormányzati akció előtt. A Dédike finomságai üzem vezetői helyezték el Miskolc-Szirmán a Magyar László 2./a számú ház előtt, hogy műanyag kupakokkal beteg gyermekeknek segíthessenek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában