Keressük a sárga tartályokat!

2022.04.27. 07:00

Mutatjuk, Miskolcon hová gyűjtheti a használt sütőolajat!

Miskolcon több helyre is sütőolajtartályokat telepítettek, és jön a folytatás!

Hegyi Erika

Fotó:

Összesen huszonöt lakossági sütőolajgyűjtő tartályt helyeznek ki Miskolc területén annak érdekében, hogy a használt olaj ne a lefolyókba kerüljön. A tartályokat a „CseppetSem!” program keretében telepíti egy cég, tíz helyen már láthatjuk és használhatjuk is a nagy, sárga tartályokat. A társaság tájékoztatása szerint az elmúlt évtizedekben ugyan történtek lépések a környezetet és az épített infrastruktúrát súlyosan szennyező anyag szelektív gyűjtésére, de az eddig kiépült rendszer alacsony hatásfokú, azt szinte csak a kiemelkedően környezettudatos polgárok veszik igénybe. A „CseppetSem!” rendszer célja, hogy minél több önkormányzat létesítsen a településeken használtsütőolaj-gyűjtő pontokat, hogy az emberek minél egyszerűbben el tudják helyezni az egyébként környezetszennyező hulladékot. A program 2020 szeptemberében indult, mely ma már több mint 800 településen nagy sikerrel működik. A 240 literes tartályokat tehát az önkormányzat rendeli meg, és kifejezetten a használt sütőolaj gyűjtésére alakították ki.

Zárt flakonban

A cég javasolja, hogy az önkormányzat üzemeltetésében lévő nevelési-oktatási intézmények, művelődési házak udvarán, piacok területén, polgármesteri hivatalok közösség számára is nyitva álló udvarán helyezzék el a gyűjtőpontot, hogy az védettséget élvezzen az esetleges rongálókkal szemben.

A rendszer nagy előnye, hogy a használt sütőolajat és sütőzsiradékot, több más rendszerrel ellentétben, nem önteni kell a gyűjtőedénybe, hanem PET-palackban vagy befőttesüvegben kell behelyezni. Azonban nem jelent problémát az sem, ha az üveg véletlenül összetörik, mert a tartalma a gyűjtőből akkor is kinyerhető, hívja fel a figyelmet a cég.

A program a környezetvédelmen túl az önkormányzatoknak és a nevelési intézményeknek is előnyt jelent, ugyanis a cég vállalja, hogy évente egy alkalommal a gyűjtőponton összegyűlt minden hasznos kilogramm után 25 forint visszatérítést fizet valamely önkormányzat által kijelölt egyesületnek, alapítványnak vagy az önkormányzat elkülönített környezetvédelmi alapjába.

Használt sütőolajat egyébként le lehet adni a Mol töltőállomásain és több üzletlánc boltjaiban is. Fontos, hogy a sütőolaj a megfelelő helyre kerüljön, hiszen ha az élővizekbe jut, a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egy liter sütőolaj akár egymillió liter ivóvizet is elszennyezhet.

Forrás: Kozma István

Ide vihetjük

Az eddig kihelyezett miskolci gyűjtőpontok:

Auchan Dél – Miskolc, Pesti út 9. 
Benedek Elek Tagóvoda – Miskolc, Szolártsik tér 1. 
Várhegy Úti Tagóvoda – Miskolc, Várhegy utca 2. 
Szilvás Úti Tagóvoda – Miskolc, Szilvás utca 37. 
Leszih Andor Úti Tagóvoda – Miskolc, Leszih Andor utca 6. 
Penny Vologda – Miskolc, Ilona utca 1. 
Brunszvik Teréz Sport Tag­óvoda – Miskolc, Mátyás király utca 17. 
Auchan Észak – Miskolc, József Attila út 87. 
Coop – Miskolc, Miskolci utca 77. 
Károly utca 7., szelektív gyűjtősziget. 

(A borítóképen: Ez a sütőolajtartály már használatban van. Fotó: Kozma István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában