Értékteremtés fafaragással

2022.02.14. 16:00

A tízmillió forintot a közmunkaprogram továbbfejlesztésére fordítják Sajógalgócon

A sajógalgóci önkormányzat közmunka­programját is díjazta a Belügyminisztérium.

Balogh Csilla

A sajógalgóci faragda standja. Fotó: PH

Jaskó Péter, Sajógalgóc polgármestere az Észak-Magyarországnak elmondta, hogy egy pici településnek minden elismerés fontos, mert igazolja azt, hogy jó úton jár. Kiemelte, hogy az elismeréssel járó tízmillió forintot a közmunkaprogram továbbfejlesztésére fordítják. Két darab, egyedi és tömeggyártásra is alkalmas marógépet vásárolnak, biztosítva a több lábon állás lehetőségét.

 

A fafaragás helyi sajátosság

 

A fafaragás már-már Sajógalgóc védjegyévé vált, melyet az értékteremtés mellett hagyományőrzési és oktatási céllal honosítottak meg a községben. A közmunkások fából különböző használati és egyszerű ajándéktárgyakat: fatálakat, pálinkakínálókat, vágódeszkákat készítenek, amelyeket vásárokon, kiállításokon, kézműves-bemutatókon értékesítenek, de rendelésre is faragnak, ha éppen úgy kívánják. Már cégektől is kapnak megrendeléseket céges ajándéktárgyakra. A vadászati világkiállítás népszerűsítésére a műhely készítette azt a mintegy 3500 darab egyedi madár­odút és 350 darab madáretetőt, melyeket az ország különböző pontjain helyeztek ki.

 

A polgármester szerint egyre többen ismerik fel a kézműves termékek értékét, melyek azon túl, hogy praktikusak és szépek, egyediek is, nem beszélve arról hogy egy-egy felirattal vagy üzenettel díszítve személyessé is tehetők. Ezért szívesen vásárolják meg azokat ajándékként születésnapra, névnapra, jeles évfordulókra.

 

Gyógynövényes látványkert

 

A fafaragáson kívül más helyi adottságra is épít Sajógalgóc. A község nevének jelentéséből kiindulva egy galagonyaültetvényt is telepítettek, amit a galagonya mellé ültetett gyógynövények után gyógynövényes látványkertnek neveztek el.

 

– A galagonya virágából teát, a bogyójából pedig lekvárt készítünk, de a galagonya motívumként is visszaköszön a fából készített termékeinken. Készítünk galagonya formájú tálat, díszítésre pedig előszeretettel használjuk a galagonya levelét – mondta a polgármester. Hozzátette: – A Start Plusz-munka keretében egy mezőgazdasági programot is működtetünk. Kialakítottunk egy kicsi szociális konyhakertet, hogy segíthessük a nehéz helyzetben lévőket. Az itt megtermelt zöldségeket a rászorulók között osztjuk szét.

 

Fontos a munkájuk

 

A polgármester a kezdetekre emlékeztetve elmondta: amikor a fafaragást a községben elkezdték, abból a szokásból indultak ki, hogy régen az emberek még maguk készítették el használati tárgyaikat, faragták ki szerszámaikat, a lapá­tot, a tányért, mindent, amire csak szükségük volt mindennapi boldogulásukhoz.

 

– Én kádárnak tanultam, hobbim maradt a famegmunkálás, így jómagam irányításával valósítottuk meg azt a kis műhelyt, ahol a fafaragásokat készítjük. Azóta pedig rajtam kívül már az itt élők is nagyon élvezik ezt az elfoglaltságot. Megkedvelték az alkotás örömét, és mellette az elismerések is jólesnek nekik. Érzik, hogy fontos, értékteremtő munkát végeznek – tette hozzá.

 

A község önkormányzata összesen 14 főt, főleg asszonyokat foglalkoztat a közmunkaprogramban. 9-en a fafaragásban, 5-en pedig a mezőgazdaságban dolgoznak. Az értékesített darabok bevételét a műhely fenntartására vagy fejlesztésekre fordítják. Sajógalgóc jó példája annak, hogy miként lehet a közmunkaprogram lehetőségeit úgy kihasználni, hogy ne csupán foglalkoztassák, hanem értéket is teremtsenek azok a helyiek, akik nem tudnak a munka világában elhelyezkedni.

 

(A borítóképen: A sajógalgóci faragda standja)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában