Fejlesztési program

2021.12.13. 08:30

Hídépítő borkultúra-fejlesztés

A két település már tíz éve működik együtt különböző programok megvalósításában.

BSZA

Fotó: Bódisz Attila

Újra közös fejlesztési programot valósít meg Hercegkút és a szlovákiai Kisgéres, amely egy sikeres, határon átnyúló pályázat segítségével összesen több mint 800 ezer eurós támogatást kapott. Ezzel a borkultúrát és az ahhoz kötődő idegenforgalmat szeretnék fejleszteni – hangzott el a hercegkúti projektnyitó rendezvényen. 

 

Dr. Stumpf István kormánybiztos, Hercegkút szülötte elmondta: a két település már tíz éve működik együtt különböző programok megvalósításában. Ezek segítségével erősítik egymás identitását, bemutatva azt, hogy ha összekapaszkodnak, vannak eltökélt vezetőik, ötleteik, amelyekkel elősegíthetik a fejlődést és hisznek a jövőben, akkor nagy dolgokat tudnak végrehajtani. Mindezzel pedig hidat építenek egy olyan határ fölé, amely méltatlanul választja el a szomszédos területeket egymástól, és ezzel a határváltoztatás nélküli nemzetegyesítés szimbólumaivá váltak – közölte a kormánybiztos. 

 

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője kifejtette: a borkultúra építéséhez ugyanúgy jó partner szükséges, mint a borozáshoz, és ezt Hercegkút, valamint Kisgéres megtalálták egymásban. Mindkét település eddig is sokat tett a borturizmus fejlesztéséért, és további törekvéseik is ebbe az irányba mutatnak, ami jót tesz egész Tokaj-Hegyaljának és Zemplénnek is – fűzte hozzá.

 

Turistaházból panzió 

 

Rák József, Hercegkút polgármestere emlékeztetett rá, hogy tíz évvel ezelőtti, közösen indított programjuk segítségével sikerült a település világörökségi pincesorainak sétányait letérkövezni, a csúnya légkábeleket a földbe helyezni, kiépíteni a közvilágítást, valamint megépíteni a mai vendégfogadáshoz elengedhetetlen vizesblokkokat. Kiemelte: a kisgéresiekben nem csupán kiváló partnerekre, de igaz barátokra is találtak. A mostani, a korábbi eredményekre épülő, azokat folytató projektről szólva kifejtette: ezúttal a temető melletti útszakaszon egy sétányt alakítanak ki, építenek és kiszélesítenek egy makadámutat a templom és a Kőporosi pincesor között, a templom mellé pedig egy ötszáz négyzetméteres parkoló is kerül. Mindezeken túl háromszobás panzióvá alakítják a Pogánykút turistaházat. A támogatásból jut forrás egy, a zöldterületek gondozását segítő nagy teljesítményű munkagép beszerzésére, valamint vesznek egy elektromos kisbuszt is, amellyel a borászok dűlőtúrákra vihetik vendégeiket, de akár Tokaj-Hegyalja más településeire is eljuthatnak vele – sorolta Rák József. 

Mindkét település eddig is sokat tett a borturizmus fejlesztéséért - Dr. Hörcsik Richárd

Furik Csaba, Kisgéres polgármestere hozzátette: a korábbi együttműködés eredményeként egy borászati központot alakítottak ki, épült egy borkút és egy sétány is. Most a pincesorukat szeretnék fejleszteni, ahol az utakat újítják fel, bővítik a villamos hálózatot, és a vezetékes vizet is eljuttatják a területre. Mindezeken túl épül egy télen-nyáron használható vendégfogadó épület, valamint terveztek egy szabadtéri színpadot is, de egyelőre annak csak a kiszolgálóhelyiségeket, vécéket-mosdókat magába foglaló része épül meg.

(A borítóképen: Rák József, dr. Hörcsik Richárd, dr. Stumpf István, Furik Csaba és L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában