elektronikus vény

2021.11.10. 12:00

Több segédeszközt lehet e-receptre felírni

Tovább bővült az elektronikusan felírható gyógyászati segédeszközök köre.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Elindult a gyógyászati segédeszközök széles körének elektronikus vényen történő rendelése és kiadása, vagyis november 1-étől kezdve az orvos a gyógyászati segédeszközöket az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) eGYSE modulján keresztül írja fel, és a gyógyszerek kiadása is ezen a rendszeren keresztül történik. Az egyes vények, a gyógyszerekhez hasonlóan, a beteg tajszáma alapján hívhatóak le. Az új rendszer a betegeknek egyfelől azért előnyös, mert a recept az ország bármely gyógyászatieszköz-forgalmazójánál és érintett gyógyszertárában lekérdezhető. Másfelől, mert az újonnan kialakított eGYSE modulban tovább bővült az elektronikusan felírható GYSE-k korábban megállapított szűk köre, így a fokozottan veszélyeztetett, krónikus betegségekben szenvedők kevesebb személyes kontaktussal és papírmentesen juthatnak hozzá az e-recepten rendelt, nélkülözhetetlen termékekhez. A november 1-én hatályba lépett jogszabály minden GYSE-re igaz. Kivételt képez ez alól a szemüveglencse, a keret, a kontaktlencse és a fogtechnikai eszközök – hívja fel a figyelmet dr. Dedinszky Csabáné, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Budapesti Szervezetének alelnöke a kamara honlapján. Az engedélyezett, elektronikus úton rendelhető GYSE termékek listáját a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) teszi közzé, amely jelenleg 434 terméket tartalmaz.Elindult a gyógyászati segédeszközök széles körének elektronikus vényen történő rendelése és kiadása, vagyis november 1-étől kezdve az orvos a gyógyászati segédeszközöket az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) eGYSE modulján keresztül írja fel, és a gyógyszerek kiadása is ezen a rendszeren keresztül történik. Az egyes vények, a gyógyszerekhez hasonlóan, a beteg tajszáma alapján hívhatóak le.

Az új rendszer a betegeknek egyfelől azért előnyös, mert a recept az ország bármely gyógyászatieszköz-forgalmazójánál és érintett gyógyszertárában lekérdezhető. Másfelől, mert az újonnan kialakított eGYSE modulban tovább bővült az elektronikusan felírható GYSE-k korábban megállapított szűk köre, így a fokozottan veszélyeztetett, krónikus betegségekben szenvedők kevesebb személyes kontaktussal és papírmentesen juthatnak hozzá az e-recepten rendelt, nélkülözhetetlen termékekhez.

A november 1-én hatályba lépett jogszabály minden GYSE-re igaz. Kivételt képez ez alól a szemüveglencse, a keret, a kontaktlencse és a fogtechnikai eszközök – hívja fel a figyelmet dr. Dedinszky Csabáné, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Budapesti Szervezetének alelnöke a kamara honlapján. Az engedélyezett, elektronikus úton rendelhető GYSE termékek listáját a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) teszi közzé, amely jelenleg 434 terméket tartalmaz

Kiválthatóság

A beteg kérésére az orvos felírási igazolást állít ki, amely lehet a kék színű NEAK-vényhez hasonló. Erre azonban csak abban az esetben adható ki a támogatott gyógyászati segédeszköz, ha az elektronikus térben is megtalálható a 27-es azonosítóval kezdődő elektronikus vény.

A gyógyászati segédeszköz ismételt rendelésénél a betegnek nyilatkoznia kell arról, hogy a terméket nem váltotta ki támogatással. Ezt régebben a papírvény hátoldalán kellett aláírni, november 1-től pedig az orvosi rendelőben kell róla nyilatkozni. A nyilatkozatot az orvos az EESZT-ben rögzíti, és azt az elektronikus vényen egy pipával jelzi. Az EESZT lakossági portálon a beteg nyomon követheti, hogy milyen érvényes vényei vannak, illetve azt, hogy az ellenjegyzés megtörtént-e, vagy sem. Az GYSE-vények változatlanul 90 napig érvényesek. A 2021. november 1. előtt felírt GYSE-vények az érvényességi időn belül válthatók ki.

(A borítóképen: Az e-recept forradalmasította a gyógyszerfelírást)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában