Több mint egy autópálya

2021.10.28. 11:30

Fellendülést hozhat a térség számára az M30-as autópálya

Fellendülést hozhat a térség számára, hogy autópálya köti össze Miskolcot Kassával.

Fotó: Ádám János

Átadták az M30-as autópálya Miskolc és Tornyosnémeti között megépült szakaszát kedden. Az 56,8 kilométer hosszú új sztrádaszakasz megépítésével Miskolc és Kassa között gyorsforgalmi úton lehet közlekedni, amely része a 3300 kilométer hosszú, a Balti-tengertől Romániáig, illetve Görögországig tartó Via Carpatia közlekedési folyosónak. Az M30-as új szakaszát év végéig ingyenesen használhatják az autóval közlekedők.

Alakszai Zoltán | Fotó: ÉM

– Óriási dolognak tartom, hogy Miskolc és Kassa gyakorlatilag még közelebb kerül egymáshoz – hangsúlyozta Alakszai Zoltán kormánymegbízott. – Két testvérvárosról van szó, lélekben eddig is közel voltunk, de mostantól 30 perccel megrövidül a közöttünk lévő távolság. Borsod-Abaúj-Zemplén hányatott sorsú megye volt a 20. században, hiszen Trianon következtében területnének jelentős részét elvesztette, és ez megmutatkozott a gazdaság teljesítményében is. Borsod-Abaúj-Zemplén megye ipari teljesítménye 2010 óta 76 százalékkal növekedett, a további növekedéshez ez a beruházás is nagymértékben hozzájárul. Sokat jelent számunkra ez az út a turizmus, a gazdaság fejlesztése területén, tágabb értelemben pedig összekapcsol minket déli és északi szomszédainkkal. Utakat építünk, és ezzel közelebb hozzuk egymáshoz azokat a területeket, amelyeket korábban egymástól elválasztottak. Így megtesszük mindazt, amit a mai generáció tehet – emelte ki a kormánymegbízott.

Ösztönzi a befektetéseket is

Bánné dr. Gál Boglárka | Fotó: ÉM

„Az M30-as autópálya Miskolc és Tornyosnémeti között megépült szakaszával immár 33-ra nőtt azon autópályák és egyéb gyorsforgalmi útszakaszok száma, amik 2010 májusa óta épültek hazánkban” – nyilatkozta Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke.

„Mára már csupán három olyan megyei jogú város maradt, amely nem kapcsolódik be közvetlenül a gyorsforgalmi úthálózatba, 2010-ben még 9 ilyen volt. A magyar kormány útfejlesztési politikájának köszönhetően az emberek 87 százaléka 30 percen belül el tud érni mostantól valamilyen gyorsforgalmi úthálózatot, ez az arány 2010-ben még csak 60 százalék volt – emelte ki az elnök. – Befektetésösztönzés szempontjából hatalmas előrelépést jelent megyénk számára a minap átadott útszakasz, hiszen ez az infrastrukturális fejlesztés könnyebben megközelíthetővé teszi megyeszékhelyünket, és ezzel egyidejűleg vidéki településeinket is, ami növeli a régió tőkevonzó képességét. Ez pedig a gazdasági fejlődés mellett turisztikai fellendülést is tartogat a jövőre nézve.”

 

 

Olvassa el korábbi cikkünket is:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában