évforduló

2021.09.09. 19:00

Közös évfordulót tartottak

Kettős ünnep az újhelyi dohánygyár családi napján.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

A sátoraljaújhelyi dohánygyár fennállásának százharmincadik, a tulajdonos Continental cégcsoport pedig létrejöttének huszonötödik évfordulóját ünnepelte a hétvégén a dolgozóik számára megszervezett családi nap keretében Sátoraljaújhelyen.

Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta: azért tartják fontosnak a munkán kívüli, szórakozásra alkalmat adó összejöveteleket, mert dolgozóik átlagéletkora alig negyven év fölött van, ez a korosztály pedig igényli ezt a fajta kikapcsolódást. A családi napot a pandémia miatt egy ideje nem tudták megrendezni, most azonban a kettős évforduló alkalmával alkalmat kerítettek az összejövetelre. Így munkatársaikkal és a családtagokkal együtt ünnepelték a gyár és a tulajdonos Continental Dohányipari Csoport közös jubileumát. A magyar tulajdonú vállalkozás számára – másokhoz hasonlóan – a pandémia ideje nem volt könnyű, de eladásai nem csökkentek, sőt egyes termékekből több is fogyott – közölte kérdésünkre a vezérigazgató. Megemlítette: az eladási statisztikák szerint a keleti határszéleken nőtt leginkább a dohányfogyasztás a koronavírus-járvány idején, ami vélhetően annak köszönhető, hogy a határlezárások elvágták az utánpótlását az illegális dohányáru-behozatalnak.

Az alapanyag-ellátásban akadtak problémák, a tengerentúli beszállítók például több hónapra leálltak – mondta. Tavaly leginkább a korábban felhalmozott biztonsági készleteknek köszönhetően azonban mégis sikerült fennakadás nélkül folytatni a termelést a legtöbb áruféleség esetében. Idén szerették volna pótolni az akkor felhasznált mennyiséget, de ez eddig nem sikerült, ezért vannak olyan termékeik, amelyeket jelenleg csak „napról napra” tudnak gyártani a korlátozott készletmennyiség miatt. Dolgozóik közül többen is voltak betegek, de a védelmi intézkedéseknek köszönhetően a gyártást nem kellett szüneteltetni – derült ki.

Tovább folytak a dohánygyárban zajló beruházások is. Füzi Csaba elmondta: az elmúlt 16 esztendőben szinte évente sikerült végrehajtaniuk olyan fejlesztéseket, amelyek tovább javították a gyár versenyképességét, egyben növelték a dolgozói bizalmat is. A beruházások ugyanis azt üzenik a dolgozóknak, hogy a tulajdonos perspektívát lát az üzemben, így ők is nagyobb biztonságban érzik a munkahelyüket. Ennek köszönhetően egy-két munkakört kivéve, ahol országosan általános a munkaerőhiány, minden fontos munkahelyet be tudnak tölteni – közölte a vezérigazgató. Hozzáfűzte: 16 éve van a cégnél, és amíg 2005-ben 169 volt az újhelyi dohánygyár átlagos állományi létszáma, ez most 495 fő. Kiemelte: cégük is érzi, hogy a magyar kormány nemcsak szólamokban, hanem valóban segíti a magyar vállalkozásokat, ezt igazolják támogatott beruházásaik. Ezek ellenére minden egyes fejlesztés a cég számára is komoly kockázatot jelent, például idén januárban is átadtak egy 2,6 milliárd forintos beruházást, jelenleg pedig egy tízmilliárdos fejlesztési program közepén tartanak. Ezek az eredmények annak a beruházáspolitikának és előrelátó piacfejlesztésnek köszönhetőek, amelyet cégük több mint másfél évtizede képvisel – közölte Füzi Csaba.

Fontos térségi cég

Sánta János, a Continental Dohányipari Csoport elnöke az Északnak elmondta: Sátoraljaújhely gyakorlatilag a központjuk, onnan történik bel- és külföldi leányvállalataik többségének az irányítása. Hozzátette: 25 éve egy hódmezővásárhelyi kis üzemben kezdődött a történetük, abból nőtt ki a ma már egyetlen hazai dohányipari vállalkozás, amely 1998-ban vásárolta meg az újhelyi dohánygyárat, és ezzel a lépéssel nemcsak megmentett egy patinás üzemet, de a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően meg is tudtak maradni a piacon. Úgy tűnik, ma már ezt a helyzetet a multinacionális cégek is tudomásul veszik – mondta. Az elmúlt 10-12 évben egyre jobb eredményeket értek el az exportpiacokon és belföldön is – tette hozzá az elnök.

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a nagy múltú üzem az egyik legnagyobb foglalkoztató Zemplénben, ráadásul az egyetlen hazai dohányipari cég része, amely sikerrel tartotta meg pozícióit a nagy multik szorításában. Hozzátette: a gyár ráadásul felelős sok száz – főleg nyírségi – dohánytermelő sorsáért is, hiszen stabil felvásárlója az ottani gazdáknak.

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere emlékeztetett rá, hogy a dohánygyár sorsa az elmúlt 30-35 évben rendkívül viszontagságos volt, a rendszerváltás után egy amerikai multinacionális cég tulajdonába került, amely eleinte remek fizetéseket biztosított, de amikor megszűnt számára az állami kedvezmény, Afrikába költöztette az újhelyi gyártókapacitást. Azután érkezett a magyar tulajdonos, amely folyamatos fejlesztéssel egyre bővítette a dolgozói létszámot is, ezzel stabil, kiszámítható munkahellyé vált. A város és a cég érdeke közös: hazacsábítani és megtartani a helyi fiatalokat – fogalmazott a polgármester.

(A borítóképen: Dr. Hörcsik Richárd, Sánta János és Füzi Csaba a rendezvényen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában