Augusztus 20.

2021.08.22. 09:00

Szeretni kell Szent István országát

Államalapításunk ünnepét Felsőzsolcán a városháza kertjében rendezték meg.

Balogh Csilla

Fotó: Kozma István

Az augusztus 20-i ünnepségen a meghívott helyi vendégek mellett Tajvan, Svájc, Marokkó, Románia diplomáciai képviselői is részt vettek Felsőzsolcán. Ünnepi beszédet Szarka Tamás, a település polgármestere és Csöbör Katalin, a térség fideszes országgyűlési képviselője mondott. Szarka Tamás arra emlékeztetett, hogy augusztus 20. a magyar állam folytonosságának a napja, ami 1945-ig nemzeti ünnep volt, 1989 óta ismét a hagyományoknak megfelelően rendezték meg szerte az országban. „Bizakodással tölt el, hogy amíg együtt, közösen ünnepelünk, addig Magyarországnak van jövője” – hangsúlyozta a polgármester.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő úgy látja: „Ha Szent István király ma létezne, akkor egyszerre lenne csalódott, ugyanakkor büszke is. Csalódott azért lenne, mert az a keresztény Európa, amihez ő a népével csatlakozott, mára már nem létezik, azaz a keresztény Európa megtagadta önmagát. Büszke azért lenne, mert a magyarság minden történelmi vihar ellenére megtartotta keresztény államát. Uralkodónk olyan államot épített, ami a mai napig rendületlenül áll a Kárpát-medencében.” Hozzátette: Brüsszel haragszik ránk, mert kerítést építettünk, mert nem hagyjuk, hogy mások mondják meg, hogy kiket telepítsünk be az országunkba. Brüsszel azért is neheztel ránk, mert saját, kreatív ötletekkel tudtunk kijönni a pénzügyi válságból, és azért is, mert saját utat járva elsőként szereztük be a koronavírus-vakcinát – folytatta a politikus. Kifejtette azt is: Mi 1200 éve élünk itt a Kárpát-medencében, 1000 éve rendelkezünk államisággal, ha úgy tetszik jogállamisággal. Ezt a hazát, ezt a nyelvet, a hitünket és a kultúránkat örökül kaptuk, és vigyázunk rá. Mi így szeretjük ezt az országot, és gyermekeinket is arra tanítjuk, hogy szeretni kell Szent István országát – zárta gondolatait Csöbör Katalin.

Az ünnepi beszédek után Alexa Gábor református lelkész, Gulybán Tibor görögkatolikus parókus és Deli Lajos római katolikus plébános méltatta és megszentelte az új kenyeret. Ezt követően Szarka Tamás, a település polgármestere megszegte az új kenyeret, s kóstolásra körbekínálta a jelenlévők között.

(A borítóképen: Felsőzsolcán csütörtök délután tartották az ünnepséget)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában