jótékonysági program

2021.08.18. 09:00

Sok millió búzaszem a Magyarok Kenyerébe

A megyében Szendrőn, Tiszakeszin, Mezőkövesden, Gesztelyben, Hercegkúton, Mezőcsáton és Szerencsen gyűjtik az adományokat.

Pap Gyula

Ópusztaszer, 2021. augusztus 6. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök megszenteli a búzaszemeket a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2021. augusztus 6-án. A kezdetekkor, tíz évvel ezelõtt 10 tonna gabona gyûlt össze, mára már több mint 1100 tonna, amibõl csaknem 700 tonna liszt készülhet. Ez jut el mintegy hatszáz civil szervezet közremûködésével a rászorulókhoz. MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Újabb mérföldkőhöz érkezett az idén 11 éves Magyarok Kenyere jótékonysági program, hiszen már több mint százszorosára nőtt a gazdálkodók által szolgáltatott búzaadomány mennyisége az első évhez képest. 2021-ben is több ezer gazda ajánlott fel búzát a rászoruló magyar gyermekeknek és családoknak, amelyet idén augusztus 6-án Ópusztaszeren ünnepélyes keretek között öntöttek össze.

Nemzeti összeöntés

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyarok lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók. A magyar gazdáknak hála, a program első évében összegyűjtött 10 tonnát egy évtized alatt sikerült százszorosára növelni, hiszen a búzaadomány tavaly már az 1100 tonnát is meghaladta.

– A szervezők, a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) idén Ópusztaszeren, a Nemzeti Történeti Emlékparkban szervezték meg a program kiemelt eseményét, a Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepét – mondta el Taskó József, a NAK megyei elnöke. A rendezvényen mind a 19 magyarországi megye és a határon túli térségek is képviseltették magukat, szimbolikusan összeöntve a Magyarok Kenyere programban felajánlott gabonát. A búzát áldást, szentelést követően jelképesen megőrölték a színpadon, elkészítve ezzel a program idei első lisztjét. Az ünnepségre – a történelmi helyszínhez hűen – az új kenyér további összetevői is nemzeti összefogással érkeztek meg: a kovász a Délvidékről, a só az erdélyi Parajdról, a víz Kárpátaljáról, a Fekete-Tisza forrásától.

A búzaadományok gyűjtése egészen augusztus 20-ig tart, Magyarországon 96, külhonban pedig mintegy 170 helyszínen fogadják a felajánlásokat, az adományozott búzát pedig anyaországi és határon túli magyar malmokban őrlik majd meg. Megyénkben Szendrőn, Tiszakeszin, Mezőkövesden Gesztelyben, Hercegkúton, Mezőcsáton és Szerencsen gyűjtik az adományokat, összességében mintegy 32 tonna várható – tudtuk meg.

(A borítóképen: Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspök megszenteli a búzaszemeket Ópusztaszeren)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában