Fesztivál

2021.07.03. 13:00

Fókuszban a derelye és a csernelyiek

Megtartják a Derelye Fesztivált a Hegyháton, ahová a faluból elszármazottakat is meghívták.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Degeszre tömhetik a hasukat azok a vendégek, akik július utolsó napján Csernelyben résztvevői lesznek a hagyományos Derelye Fesztiválnak. A hegyháti faluban hosszú évek óta ápolják a régi hagyományt, ami az elkészítés fortélyát generációról generációra örökíti. Az idősebbek nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a legkisebbek is megbirkózzanak a feladattal, hiszen a krumplitöltelékes derelye évtizedek, sőt évszázadok óta megtalálható a csernelyiek étkezésében. A mindennapi étkezés mellett a fesztivál arra is jó lehetőséget kínál, hogy a távolabbról érkező látogatókat is megismertessék a finom étel ízvilágával.

Csinálják a házat

– Szívünkön viseljük a hagyomány gondozását, ápolását, aminek szerves részét képezi a fesztivál – fogalmazott Csernelyben Csorbáné Galambosi Erzsébet, az esemény főszervezője. – A szervezést időben elkezdtük, és bíztunk benne, hogy a nyári időszakban a koronavírus-járvány nem húzza keresztbe a számításainkat. Tavasszal a pályázati forrásból létesülő Derelye Ház kivitelezése is elkezdődött, úgyhogy párhuzamosan ezzel is igyekeztünk haladni. A munkának még van híja, de a vendégeknek a jelenlegi állást is meg tudjuk majd mutatni. Bízom benne, hogy jövőre már ennek az épületnek és a benne létesülő múzeumnak a bemutatását is megejthetjük.

Kellő alapanyag

A csernelyiek a hagyományos, hírvédjegyes krumplitöltelékes túrós derelye készítésére kellő mennyiségű alapanyaggal készülnek. Július utolsó napján 40 kiló lisztet és tehéntúrót, valamint hatvan kilogramm burgonyát dolgoznak majd fel. Emellett szükség lesz öt üst bográcsgulyásra és negyven darab túrós lepényre is. A fesztivál keretein belül ugyanis harmadszor jönnek össze a Csernelyből elszármazottak, akiket a rendezők szeretnének a lehető legjobb színvonalon megvendégelni.

Szívünkön viseljük a hagyomány gondozását, ápolását – Csorbáné Galambosi Erzsébet

– A gasztronómiai tradíciók fenntartása, fejlesztése mellett legalább ilyen fontos, hogy a csernelyi gyökerekkel rendelkezők a jövőben is magukénak érezzék a falut. Bízom benne, hogy a meghívottak nagy számban eljönnek, megkóstolják, amit készítünk nekik, majd jót beszélgetünk, szórakozunk – folytatta Csorbáné Galambosi Erzsébet. – A gyerekekre is gondolunk, hiszen az OMÉK muzeális gyűjtemény egész napos múzeumpedagógiai foglalkozással várja a kicsiket. Október elején pedig arra is lehetőség nyílik majd, hogy a legkisebb korosztály beálljon a derelyekészítésbe. Ekkor ugyanis lesz majd egy második generációs rendezvényünk is. Július végén azonban úgy gondolom, hogy a család minden tagja megtalálja a kedvére való programot. Rajtunk biztos, hogy nem fog múlni, hogy mindenki jól érezze magát.

A színpadon

Az idei Derelye Fesztiválon délelőtt 11 órától várják a vendégeket, a megnyitó és a köszöntők után pedig délután egy órától tartják a közös ebédet. Ezután a szabadtéri színpadon kulturális programok szórakoztatják a közönséget. Fellép a Muzsika TV-ből Boglárka, majd a székelyföldi László Attila előadása következik. A rock and roll és bluesdalokat játszó 5N Zenekar is megérkezik Csernelybe a délutáni órákban, ahol folyamatosan lehetőség nyílik a derelyekóstolásra.

(A borítóképen: Csernelyben nagyon várják július utolsó napját)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában