beruházás

2021.06.13. 11:30

Újabb munkahelyeket teremtő beruházás

Korszerű gépsort állítottak be a gyártási folyamatba, hogy növelni tudják a kapacitást.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Vajda János

Újabb beruházásokat valósított meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium által kiírt, a versenyképesség növelését támogató pályázat segítségével a miskolci FUX Zrt. – az átadóünnepséget pénteken tartották.

A vállalat filozófiájának meghatározó eleme az innováció, a piaci igényekhez rugalmasan alkalmazkodó, folyamatos termékfejlesztés. Közel 30 évesek lesznek hamarosan, nem gondolta volna, hogy ennyi ideig fennmaradnak. Ehhez képest most ott tartanak, hogy a cég nevét mindenhol ismerik Európában, szakmai körökben. Nem győzik a megrendeléseket teljesíteni, a kapacitásaik határán vannak – mondta Barkóczi István, a FUX Zrt. vezérigazgatója.

Céljuk az energiamegtakarítás

A kormány korábban is segítette a fejlődésüket. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által kiírt versenyképesség-növelést támogató pályázatnak köszönhetően azonban a közelmúltban újabb beruházással bővülhettek. A kapacitást egy korszerű szigetelt föld- és légkábelgyártó gépsorral növelték. Büszke arra, hogy magyar cégként ilyen sikereket értek el nemzetközi szinten is – tette hozzá a vezérigazgató. Olyan termék gyártását kezdték el, mely alapanyagainak egy részét az Egyesült Államokból szerzik be és azt használják föl Európában. A végtermék akár 5-10 százalékos energiamegtakarítást is eredményez villamos energiát hasznosító nagyvállalatoknál. Barkóczi István ismertette azt is, hogy a Miskolci Egyetemmel szoros együttműködésben vannak, a hallgatók a gyakorlatban ismerhetik meg a gyártási folyamatokat.

Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője elmondta, fontos feladata a kormánynak, hogy a cégek versenyképesek tudjanak maradni. Nem a pillanatnyi, hanem a hosszú távú segítség az igazi. Ilyen az a támogatás is, amelynek köszönhetően a FUX Zrt. be tudta szerezni az új gépsort. Más borsodi vállalatok is kaptak a forrásból. Összesen 56 cég, mintegy 16 milliárd forintnyi támogatást, amellyel 24 ezer munkahelyet tudtak biztosítani – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. A járvány idején sem mondtak le arról, hogy további beruházókat csábítsanak a térségbe, és ehhez lépéseket tettek és tesznek a jövőben is.

Pár hónappal ezelőtt, a járvány legkeményebb napjaiban még nem tudtuk, hogy mikor vehetünk majd részt ilyen eseményeken – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese. A parlamenti államtitkár örömét fejezte ki, hogy részese lehet egy olyan pillanatnak, amely az ország újraindulásának egyik bizonyítéka. Komoly eredmény, hogy a cég nem csak átvészelte a járvány másfél évét, de közben gyarapodott is. A vállalat 200 munkahelyet védett meg, amely 25 fővel még nőtt is. A járványt követően azok emelkednek majd ki győztesen, akik a legjobban tudnak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez – fogalmazott a miniszterhelyettes.

(A borítóképen: Dömötör Csaba, Csöbör Katalin és Barkóczi István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában