cementgyár

2021.02.19. 17:30

Döntött a bíróság, indulhat a cementgyár Hejőcsabán

A Kúriához fordul felülvizsgálatért a felperes miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

A Miskolci Törvényszék 2021. február 9-én megszületett határozatában megállapította, hogy a miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület által a hejőcsabai cementgyártás ügyében a Pest Megyei Kormányhivatal ellen indított perben, „az eljárásjogi kifogások megalapozatlanok voltak, az ügy érdemére kiható eljárásjogi jogsértés nem volt feltárható”. Ezen túlmenően kötelezte az egyesületet csaknem 600 ezer forintnyi perköltség, illetve illeték megfizetésére.

Jogi viták sorozata

A megyeszékhely hejőcsabai városrészében található cementgyárat a privatizációt követően sok éven át a svájci Holcim konszern működtette, majd 2011-ben leállította a termelést, a dolgozókat pedig elbocsátotta. A Holcimtól peres úton a cementgyárhoz jutó HCM 1890 Kft. (korábban Magyar Cement Kft.) 2015 decemberében bejelentette, hogy megkapta az egységes környezethasználati engedélyt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivataltól, és ezzel lehetővé vált az évek óta nem termelő gyár újraindítása.

Az akkori tájékoztatás szerint az engedélyben előírt hatósági előírások teljesítésével, a szükséges beruházásokat követően az üzemben alkalmazott műszaki megoldások megfelelnek az ágazatban elérhető legjobb technológiai követelményeknek.

Mint mondták, a cementgyár újbóli üzembeállítása és az alapanyagok szállítása a lakókörnyezetben nem jelent környezeti kockázatot, illetve nem okoz a megengedett egészségügyi határérték feletti szennyezést.

Az akkori bejelentett tervek szerint a gyár évente 1,8 millió tonna cementet állítana elő, és csaknem 350 embert foglalkoztatna. Mindehhez 4-5 milliárd forintos fejlesztésről beszéltek.

Per és petíció

A perlekedés lényegében ez idő tájt indult be. A környezet szennyezéséért aggódó Zöld Kapcsolat Egyesület 2016. december 14-én keresetlevelet nyújtott be a környezetvédelmi hatóság által a cementgyár számára kiadott egységes környezethasználati engedély ellen, melyben – más dolgok mellett – a légszennyezettségi adatok elégtelenségére és hiányos voltára, a védőtávolság hiányára utaltak. Az egyesület álláspontját több mint 2000 miskolci lakos is támogatta petíció aláírásával. A bíróság mostani, immár jogerős ítélete szerint egy közigazgatási perben a felperes konkrét tényállításai alapján konkrét jogsérelmek felülvizsgálatát végzik.

A bíróság álláspontja szerint a cementgyártással kapcsolatos egységes környezethasználati engedélykérelem miatt indult közigazgatási perben nincs lehetőség általánosságban a védőtávolság, a légszennyezettség mértékének meghatározására és további mérések elvégzésére szakértőt kijelölni, amennyiben nincs ehhez konkrét tényállítás és jogszabálysértés megjelölve.

Az ítélet szerint „a becsatolt iratokból egyértelműen megállapítható, hogy az engedélyezett tevékenység nélkül is terhelt az érintett terület levegőminősége. A szállópor-immisszióhoz a cementgyár korábban sem járult hozzá jelentősen, valamint a gyár leállítását követően sem volt számottevő szállópor-immissziócsökkenés megállapítható a két miskolci mérőállomáson.”

A bíróság ítélete szerint „a hatóság az egységes környezethasználati engedélyben előírta az immissziómérések lefolytatását, tehát a szükséges hat hónapos próbaüzem előtt, illetve alatt lesz mód az immissziómérések elvégzésére.”

Uniós döntéssel érvelnek

A Zöld Kapcsolat Egyesület által felkért Steiner Ferenc környezetvédelmi igazságügyi szakértő 2021. február 9-i nyilatkozatában ugyanakkor azt állítja, hogy az elmúlt 10 évben nem volt olyan év, amikor a levegővédelmi követelmények Miskolcon teljesültek volna, s a kibocsátás levegőminőségre vonatkozó hatásai a HCM 1890. Kft. által 2015-ben benyújtott tanulmányból nem voltak megismerhetők. A szakértő szerint a hatósági döntés semmiképpen nem volt kellően megalapozott. A Zöld Kapcsolat Egyesület csalódását fejezi ki a bírósági ítélet miatt, különösen azért, mert az Európai Bíróság 2021. február 3-i ítéletében kimondta, hogy Magyarország megsértette a környezeti levegő minőségével kapcsolatos uniós jogi szabályokat, s – többek között – azt rótta fel, hogy a Sajó-völgyben környezeti levegőszennyezés rendszeresen és tartósan túllépte a PM10 részecskékre vonatkozó napi határértéket, s a túllépés a figyelmeztetések ellenére, rendszeresen és tartósan továbbra is fennáll.

Az egyesület elnöke, F. Nagy Zsuzsanna szerint az ítélettel kizártnak tartják, hogy Magyarország az uniós elvárásoknak megfelelően a lehető leghamarabb teljesíteni tudja az Európai Bíróság ítéletében foglaltakat. „Erre tekintettel egyesületünk kezdeményezni kívánja a sérelmesnek tartott miskolci ítélet kúriai felülvizsgálatát” – jelentette ki az elnök.

Mindez azonban jogilag nem halasztó hatályú, tehát azt jelenti, hogy lényegében elhárult az akadály a cementgyár újbóli beindítása elől. A tulajdonos szándékát egyelőre nem ismerjük.

(A borítóképen: Jelenleg rozsdatemetőnek tűnik a cementgyár)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában