COVID-19

2021.02.23. 17:30

A védettség adhat szabadságot

Márciustól postázzák a védettségi igazolványokat. De mire lehet majd használni?

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Koronavírus elleni védettségi igazolvány bevezetéséről döntött nemrég a kormány, az ezzel kapcsolatos kormányrendelet február 12-én jelent meg. Egyelőre annyit tudni, hogy háromféleképpen lehet igazolni a védettséget: ha valaki már megkapta a védőoltást, ha igazoltan átesett a fertőzésen vagy ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott erről, vagy nem tesztelték, de az utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja a védettségét.

Mire jogosít?

Még nem tudni, hogy az igazolvány mire jogosítja majd föl a tulajdonosát, hiszen a részletek még nem ismertek, de az biztos, hogy márciusban kezdik el postázni.

Dr. Dienes István háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara választókerületi elnöke úgy fogalmazott, arra kell számítanunk, hogy a koronavírus valamilyen szinten hosszabb időn keresztül velünk lesz. Azonban akik megkapták a védőoltást, azok biztosan védelmet szereztek ellene. Ezt nyilván igazolni kell, de hogy az okmányt milyen módon lehet majd felhasználni, utazáshoz vagy a szabad mozgáshoz, még nem tudni.

– Az oltási igazolásban nem látok semmi kivetnivalót. Az emberek oltási kiskönyvében az eddigi oltások is mind szerepelnek – jegyezte meg a háziorvos.

Az előadóművészek is alig várják már, hogy végre közönség előtt játszhassanak. Szászné Pónuzs Krisztina, a Miskolci Szimfonikus Zenekar ügyvezetője magánemberként mondta el a véleményét a védettségi igazolásról.

– Amilyen ütemben halad most az oltás, rajtunk nem segít, ha 10–15, már védettséget szerzett embert be tudunk engedni a nézőtérre.

Ha mégis ez lenne a feltétele, hogy valaki kulturális előadásokra járhasson, igencsak megnehezítené az adminisztráció a dolgunkat. Nem lenne egyszerű megállapítani a személyazonosságot, és mi történne azokkal, akik a jegyüket megvásárolták előre, de az oltást még nem kapták meg? A mai beléptetőrendszerek nem alkalmasak a szelektálásra. Tehát sok-sok kérdés még nem tisztázott, én is várom a részletes szabályozásokat. Viszont ha az átoltottság már elér egy bizonyos szintet, akkor az igazolás okafogyottá válik, hiszen a többség védett lesz, a vírus pedig nem terjed tovább – sorolta az ügyvezető.

Szalári István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedő és Vendéglátó Vállalkozók Érdekképviseleti Szervezetének elnöke is azt mondta az Északnak, hogy részletek híján csak saját véleményét tudja elmondani a védettségi igazolással kapcsolatban. Elöljáróban jelezte: egyelőre a kormány sem tudja, hogy mire lehet majd használni, a vendéglátásban azonban nem lenne szerencsés, ha csak az igazolással rendelkezők ülhetnének be például egy étterembe.

(A borítóképen: A teszt továbbra is fontos tényező lesz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában