hulladékhalászat

2021.02.10. 20:00

A Bodrog lett a második otthonuk

A Bodrogot takarították az elmúlt napokban a tiszai PET Kupa önkéntesei.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

A folyót a közel három hete Kárpátaljáról, Munkács környékéről, a Latorcán elindult nagy mennyiségű hulladék érte el.

Hajó csápokkal

– A főleg műanyag palackokat az ottani önkéntesek is megpróbálták kiszedni a vízből, ám ez nem sikerült nekik maradéktalanul – magyarázta az Északnak Molnár Attila Dávid, a Természetfilm.hu Egyesület elnöke, a PET Kupa egyik ötletgazdája, aki a saját maguk fejlesztette hulladékvadász-hajó, a Peti kapitányaként vett részt a mentesítésben.

Hozzátette: a kárpátaljai barátaik kezei közül kicsúszott szemét még mindig eléggé nagy mennyiségben érte el Magyarországot, ezért Olaszliszkánál kezdték el azok kihalászását. A tiszai vagy a kora ősszel tavaly először megrendezett első bodrogi PET Kupán hajójuk az „anyahajó” szerepét töltötte be, vagyis a csónakokkal, tutajokkal az árterekben dolgozó önkéntesek arra gyűjtötték össze a hulladékkal teli zsákokat. A viszonylag mozgékony hajót azonban most kissé átalakították és számos újítással, innovációval alkalmassá tették a hatékony hulladékhalászatra – közölte Molnár Attila Dávid.

Fotó: Bódisz Attila

Legfontosabbnak nevezte azt, hogy a vízi jármű minimális ökológiai lábnyommal üzemel, vagyis oldalsó csápjainak mozgatásával a folyó sodrását használja arra, hogy megközelítse a kiszemelt hulladékot, így a motort csak nagyon ritkán kell beindítaniuk. Ugyanezeknek a csápoknak döntő szerepük van a palackok vagy más kidobott tárgyak begyűjtésében is. A pár ezer forintból elkészíthető szerkezet tereli be ugyanis azokat a hálóinak a közelébe. Ha át is bukik rajtuk egy-egy palack, a mögöttük keletkezett örvény végzi el ezt a „munkát”. A másik újdonság a hajóorrára szerelt hálós kiemelő szerkezet, amellyel a nagyobb tárgyakat, esetleg zsákokat tudják kiemelni a folyóból.

A hajó körül tüsténkedő csónak is újrahasznosított műanyagból készült

Molnár Attila Dávid

Mint a helyszínen megtudtuk, a vízből kiszedett hulladékot már a hajón szétválogatják, amihez nagy segítségükre volt egy – ugyancsak a folyóból kihalászott – hűtőláda, aminek tárolókapacitása megfelelt a feladatnak. A hulladék egy részét újrahasznosítják, a többi a kommunális lerakóba megy – tudtuk meg. Megemlítette: a hajó körül tüsténkedő csónak is újrahasznosított műanyagból készült.

GPS a PET-palackban

Hozzátette: a tavalyi bodrogi PET Kupa során 6-7 tonna hulladékot sikerült kiszedniük a folyóból és annak ár­teréből. Az akkor elért eredményeiket is védik a mostani áradásnál is. Az első napok dömpingje után megcsappant a hulladék mennyisége, a kampányszerű hulladékmentesítést így befejezték, de önkénteseik továbbra is figyelik a vizet, és ha szükséges beavatkoznak, valamint a megjelenő kisebb-nagyobb hulladékmennyiséget is kiszedik. Céljuk az, hogy azt elérjék, amit a Tiszán: ott már a határon túlról – szintén Ukrajnából – érkező hulladék kilencven százalékát meg tudják fogni elsősorban a Felső-Tisza-vidéki hulladékmenetesítő géplánc működésének köszönhetően.

A PET Kalózok azonban nem csupán fizikailag igyekeznek hulladékmentesíteni az északkeleti folyókat, de monitorozzák is. Ehhez kaptak segítséget az egyik multinacionális üdítőital-gyártó cégtől, az együttműködés eredményeként hét – egy internetes szavazás eredményeként a Mikulás rénszarvasairól elnevezett – GPS-jeladóval ellátott PET-palackot indítanak útra, hogy a hulladékok mozgását tanulmányozzák. A beérkező jelek alapján budapesti kollégáik számítógépeiken követik nyomon azt, milyen utat is járnak be a palackok – magyarázta el az olaszliszkai helyszínen Bitter Zsuzsa PET Kalóz. Bemutatta azt is, hogy a jeladó mellé került egy többnyelvű írás is, amelynek akkor van jelentősége, ha valaki kiszedi a vízből a palackot. Ebben arra kérik a megtalálót, hogy vegye fel a kapcsolatot a PET Kupa munkatársaival.

A Bodrogon cikkünk elkészültéig három jeladós PET-palack kelt útra, az elsőt Molnár Attila Dávid búcsúztatta el Olaszliszka mellett, míg kettő másikat a PET Kupa projektmenedzsere, Gyalai-Korpos Miklós Alsóbereckinél a közúti hídról ejtette a vízbe.

Olaszliszka is érdekelt

Az olaszliszkaiak a tavalyi bodrogi PET Kupán kerültek kapcsolatba a szervezőkkel, ahol csapatuk derekasan helyt állt a vízen és az ártérben töltött, embert próbáló napok alatt.

Kerekes Attila polgármester azt mondta: maga is elkötelezett híve a természetvédelemnek, ráadásul a PET Kupa csapatában kiváló embereket ismert meg, ezért is került közelebbi kapcsolatba velük. Olaszliszkán szállást biztosítottak a folyótisztítóknak, a kompkezelők is mindenben segítették őket, de közös projekteken is gondolkodnak. Az egyik egy olyan kikötő telepítése lenne a Bodrogon, amely újrahasznosított műanyagból készül – közölte a falu vezetője, erre pályáznak. A polgármester a későbbiekben a hulladék válogatását, újrahasznosítását is lehetségesnek tartja településükön. Kiemelte: egyébként is érdekeltek a folyó tisztításában, hiszen céljuk a turizmus fejlesztése, amiben komoly szerepet szánnak a Bodrognak.

Kerekes Attila hozzátette: ezek megvalósításában komoly reményeket fűznek a most elindult Tokaj-Hegyalját és Zemplént érintő, 150 milliárd forintból gazdálkodó fejlesztési programhoz.

(A borítóképen: Hulladékvadászat a Bodrogon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában