útdíj

2020.12.06. 17:30

Hétfőtől vehetők a sztrádamatricák

Az útdíjak évente automatikusan, inflációkövetéssel drágulnak.

Szaniszló Bálint

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A 2021-es éves országos és megyei autópálya-matricák december 7-től elérhetőek a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) saját értékesítési felületén. Az erre az évre váltott ugyanilyen típusú vignetták jövő január 31-ig biztosítanak úthasználati jogosultságot a hazai díjköteles gyorsforgalmi utakon. A 2021. évre érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák érvényességi ideje január 1-jén indul, és érvényességük január 31-én jár le, azaz azokat 13 hónapon keresztül lehet használni.

Egy nemrég kihirdetett törvénymódosítás értelmében 2021-től kezdődően az útdíjak évente automatikusan inflációkövetéssel drágulnak. A NÚSZ honlapján közzétett tájékoztatás szerint a személygépkocsikra (D1 díjkategória) jövőre az éves országos autópálya-matrica 44.660 forintba, az éves megyénkénti 5200 forintba, a tíznapos 3640 forintba, a havi 4970 forintba kerül. Mellékelt grafikánk részletesen tartalmazza a sztrádahasználattal kapcsolatos árváltozásokat.

Népszerű az elővásárlás

A NÚSZ adatai szerint az éves e-matricák elővásárlása egyre népszerűbb az utazóközönség körében. Míg 2018 decemberében bő 120 ezer, 2019 utolsó hónapjában már több mint 144 ezer éves e-matrica kelt el az érvényességi idő kezdete előtt. Ez a tavalyi elővásárlási időszakban közel 20 százalékos növekedést jelentett. A 2019. év végi elővásárlások során az éves országos jogosultságból több mint 56 ezret szereztek be az úthasználók. A kialakult járványhelyzetre tekintettel az e-matrica-vásárláshoz a NÚSZ Zrt. elsősorban a saját, mobiltelefonra optimalizált elektronikus értékesítési felületét, az oldalt ajánlja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában