Űrkutatás

2020.12.01. 11:30

A határ a csillagos ég!

Űrkutatásban vállal partnerséget a Miskolci Egyetem az ADMATIS Kft.-vel.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

Együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Egyetem az űriparban aktívan tevékenykedő ADMATIS Kft.-vel. A közös munka az űrtechnikához kapcsolódóan oktatási és kutatási tevékenységekre, azon belül is anyagtudományi, gépészeti és térinformatikai területekre terjed ki a jövőben.

A megállapodás ünnepélyes aláírása előtt Bárczy Tamás, az ADMATIS Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kft. is egyetemi hallgatók munkájának révén jöhetett létre. Bár 10 éve, hogy függetlenedtek a felsőoktatási intézménytől, most mégis visszatérnek a gyökerekhez.

– Az egyetem a kutatást fogja erősíteni, amelyhez minden szükséges eszközt birtokol, így biztos vagyok benne, hogy a közös munka kölcsönösen segíti majd a versenyképesség növelését mindkét részről. Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós pedig nemcsak jelenlétével biztosított minket támogatásáról, hanem tisztséget is vállalt, fővédnöke lett a közös projektnek, ami erős bizonyíték arra, hogy az egyetem ésnaz ADMATIS Kft. együttműködése jó irányba tart – tette hozzá.

Magas színvonal

Dr. Ferencz Orsolya, az űrkutatásért felelős miniszteri biztos online bejelentkezésén keresztül méltatta az esemény jelentőségét.

– A Miskolci Egyetem már korábban is világelsőként tudott bemutatkozni számos projektben az űrkutatás területén,

az ADMATIS Kft. pedig példaértékűen demonstrálja, hogy milyen is az űripar a mai világban. Nemcsak a verseny óriási a piacon, hanem az elvárt színvonal is, amit el kell érniük és nyújtaniuk kell munkájukkal – emelte ki a miniszteri biztos.

Az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan is ott volt azon a ceremónián, amelyen megállapodást írt alá a Miskolci Egyetem az űriparban aktívan tevékenykedő ADMATIS Kft.-vel. A közös munka az űrtechnikához kapcsolódóan oktatási és kutatási tevékenységekre, anyagtudományi, gépészeti és térinformatikai területekre terjed ki

(A borítóképen: Bárczy Tamás cégvezető és Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora írták alá a megállapodást)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában