Magyar falu program

2020.11.03. 18:00

A falvak megtartóerejét szolgáló milliárdok

Már tízezernél is több nyertese van a Magyar falu programnak.

20200910 Rétság Felújított óvodát vehettek birtokba szeptemberben a kicsik Rétságon. Fotó: Hüvösi Csaba HCS Nógrád Megyei Hírlap

Forrás: MW

A Magyar falu programnak indulása óta már több mint tízezer nyertes pályázója van, az eddig kiosztott támogatások összege 111 milliárd forint – ismertette a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár elmondta: a falvak megtartóerejének növelését célzó program minden elemében sikeres, és ez Orbán Viktor személyes érdeme is, hiszen a miniszterelnök találta ki, és azóta folyamatosan figyelemmel kíséri.

Idén 22 pályázati felhívást bocsátottak ki, eddig 14-ben hirdettek eredményt, ezen belül hétfőn négyben. Ezúttal 668 sikeres pályázat kaphatott összesen 14 milliárd forintnyi támogatást – közölte a kormánybiztos.

A most lezárult négy pályázatból kettő az óvodákhoz kapcsolódik. Óvodaépületek felújítására 193 pályázó kapott összesen 5 milliárd forintot. Ebben a kategóriában a program indulása óta már több mint 400 pályázó használhatott fel összesen 10 milliárd forintot. A másik, hétfőn lezárult pályázatban óvodai tornaszobákra, sporttermekre 2 milliárd forintot osztottak szét 116 nyertes között – mondta a kormánybiztos.

Megújuló faluházak

A harmadik hétfőn elbírált pályázatban faluházakra, illetve önkormányzati épületekre lehetett támogatást igényelni, ebben a kategóriában 248 pályázó kaphatott összesen 5 milliárd forintot. Tavaly óta ebben a kategóriában több mint 400 pályázó kapott támogatást 7,5 milliárd forint értékben – tette hozzá a kormánybiztos. A Magyar falu program jövőre is folytatódik, így további jelentős forrásokhoz jut a vidéki népesség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában