Babazászlók

2020.10.03. 07:00

Zászlók jelzik a kisbabák születését a településeken

Babazászlót adott át Csöbör Katalin ország­gyűlési képviselő választókerülete polgármestereinek.

Detzky Anna

Fotó: Kozma István

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1. számú választókerülete szerdán délben tartotta negyedéves munkaértekezletét a Pokol Csárdában. Ezen az alkalmon rendhagyó módon Csöbör Katalin országgyűlési képviselő csatlakozott a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom felhívásához, amely a megszületett gyermekeket ünnepli egy-egy babazászló kitűzésével az adott településeken.

Az esemény kapcsán szervezett sajtótájékoztatón az országgyűlési képviselő köszönetet mondott a 30 éves önkormányzatiság alkalmából kapott emlékplakettért is.

Sokan vállalnak gyereket

„Természetesen máskor is szoktam találkozni választókerületem polgármestereivel, de most egy ünnepi közgyűlés után vagyunk itt – mondta Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. – Ahogy Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkártól is hallottuk, soha nem volt ilyen nagy a gyermekvállalási kedv Magyarországon, mint az utóbbi időben. Kopp Mária pszichológus a férjével, Skrabski Árpád szociológussal elindított egy széles körű társadalmi kutatást, amelyből kiderült, hogy rengeteg olyan gyermek van, akiket beterveztek a fiatal szülők, de valamiért nem születtek meg. Ennek hatására hozták létre a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat, amelyet lányuk, Skrabski Fruzsina méltat egyre többször.”

Lányos és fiús zászlók

Ahogy a képviselő asszony utalt rá, amikor meghal valaki, akkor fekete zászlóval jelezzük, hogy az adott házban szomorúság van.

Ennek mintájára találták ki a gólyás fehér zászlókat, amelyekkel a gyermekek megszületése fölött érzett örömünket fejezhetjük ki.

„Egy gyermek megszületése mindig az édesapának és az édesanyának a legnagyobb boldogság, de azért öröm a helyi közösségnek és a nemzetnek is – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. – Éppen ezért gyártottak gólyás zászlót. A kislányok számára rózsaszín alapon, a kisfiúk számára kék alapon egy körben jelenik meg a minta. Azonban a szervezők nem ragaszkodnak ehhez. Gondoltam rá én is, hogy kihirdetek egy rajzpályázatot a téma kapcsán. Már augusztusban beszereztem a zászlókat azért, hogyha településeinken baba születik, akkor az önkormányzat vagy valamelyik nagy intézmény homlokzatára, esetleg az újszülöttes házra kitehessük ezeket.”

Örömmel vették át

Az eseményre az 1. számú választókerület hat polgármestere volt hivatalos, akik babazászlót vettek át: Bodnár Krisztián Szirmabesenyőről, Kollár Miklós Sajókeresztúrról, Szarka Tamás Felsőzsolcáról, Szilágyi László Alsózsolcáról, dr. Üveges István Arnótról és Veres Pál Miskolc megyei jogú városból.

(A borítóképen: Csöbör Katalin mutatta meg a babazászlót)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában