templom építés

2020.10.29. 13:30

Épül a református templom

A tervek szerint decemberben birtokba vehetik a hívek az új mezőkövesdi református templomot.

Forrás: MÚ

Az új épület kivitelezése tavaly februárban tereprendezéssel és az alapozási munkálatok előkészítésével kezdődött meg.

A templom építése az ütemterveknek megfelelően halad – tudtuk meg Gordos Attilától, az Egervölgyi Református Egyházmegye esperesétől, aki elmondta, hogy a nyílászárókat beépítették a közelmúltban, jelenleg az épületgépészeti munkálatok zajlanak, az aljzatbetonozás már elkészült a templomi térben, valamint a padlózatba beépítették a csővezetékeket.

– Jelenleg a padlófűtés szerelése zajlik, illetve előkészítés alatt áll a vízvezetékek szerelése is, ezt követően a padló betonozása következik, utána pedig haladunk tovább az épületgépészeti és kőművesmunkákkal – hangsúlyozta Gordos Attila.

Kiemelte, ha a tervek szerint halad a kivitelezés, akkor decemberben, karácsony környékén birtokba vehetik majd az épületet. Hozzátette, elképzelhető, hogy nem lesz még 100 százalékosan kész a templom decemberben, de az biztos, hogy már idén használni tudják majd az épületet; az átadás és felszentelés 2021-ben lesz.

Elmondta, nagyon bízik benne, hogy az új templom komoly közösségszervező erővel fog bírni.

– Azért is reménykedem ebben, mert azzal a céllal építettük a templomot, hogy egyben közösségi tér is legyen. Nemcsak a hétvégi istentiszteleteket, hanem különféle rendezvényeket, kiscsoportos foglalkozásokat szeretnénk majd itt tartani, erre megfelelő tér és technika fog a rendelkezésünkre állni – emelte ki az esperes, aki hozzátette, az egyházmegyét és az egyházkerületet érintő találkozóknak is helyet adhat majd a létesítmény.

Ehhez kapcsolódóan elmondta, hogy a mintegy 250 fős befogadótér mellett a kivetítő és a hangosítórendszer is azzal a céllal készült, hogy minden feltétel adott legyen ahhoz, hogy régiós vagy akár országos rendezvényt is meg lehessen tartani.

Klímavédelem

Hangsúlyozta, a templom megépítésének egyik legfontosabb szempontja az energiahatékonyság, illetve a klímavédelem volt, tehát a templomnak a lehető legkisebb lesz majd az energiafelhasználása. A karzattal együtt mintegy 250 férőhelyes komplex épületben gyülekezeti kiszolgáló létesítmények, például vizesblokk is található, de a templom egy kisebb lelkészlakással is rendelkezik – tette hozzá.

A Gaál István úti területet városunk önkormányzata mintegy 5 évvel ezelőtt ajándékozta a Mezőkövesdi Református Egyházközség javára. A szervezet korábban Tállai András országgyűlési képviselő segítsége mellett 200 millió forintos támogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától a templom megépítésére.

(A borítóképen: Jól halad az építkezés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában