díjazott

2020.10.19. 14:00

A legjobbak közt az édes szamorodni

Tizenhétezer bor közül került a legjobb ötven közé a Juliet Victor 2017-es nedűje.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Kiemelkedő eredményt ért el szeptemberben a mádi Juliet Victor borászat, a világ legrangosabb borversenyén, a Decanter World Wine Award­son a Best in Show minősítést kapta meg édes szamorodnija, amelyet korábban magyar bor még nem érdemelt ki. Idén öt platina- és 12 aranyérmet hoztak el a hazai borászatok

az egy hónapon keresztül tartó megmérettetésről, a legjobb minősítéseket a hazaiak közül a Tokaji borvidék borai kapták.

– A Juliet Victor borászatot 2016-ban hoztuk létre azzal a céllal, hogy Tokaj hírnevét világszínvonalra emeljük, a tokaji bor lehetőségeit kiaknázzuk – kezdte Váradi József, a borászat tulajdonosa, a Wizz Air társalapítója, vezérigazgatója.

Szerinte mindenki ismeri a tokaji borokat, van elképzelésük is róla, még sincsenek a világ élmezőnyében. Céljuk, hogy oda juttassák őket. Szépen fejlődtek, csak prémiumminőségű dűlőkben vásároltak területeket; mástól szőlőt nem vásárolnak, mert nem garantált a minősége.

– A bor minősége a szőlőben dől el, 80 százalékban meghatározza a bor minőségét az, amikor a szőlő bejön. Ez a filozófiánk, s a piac visszaigazolta az elképzeléseket. Rengeteg díjat kaptunk, a legnagyobb díj a Decanteren a Best in Show, amely az Oscar-díjhoz hasonló, ilyet még nem kapott egy magyar bor sem. 2017-ben technológiailag még hiányosan készítettük a borokat, de úgy tartjuk, nem a borászat adja meg a minőséget, hanem a szőlészet, a dűlők minősége, ahogy termesztjük, szüreteljük, visszafogjuk a termést. Így különböztetjük meg magunkat a piacon – mondta Váradi József.

Tudásuk legjavát

Büszke a csapatra, a mádiak elkötelezettek, tudásuk legjavát adják a borászat számára, hálás nekik. Vincze Zsolt szőlész, borász kezében jó helyen van a tevékenység. Most építik a csapatot, amely a bort kiviszi a világba, Müller Zsolt ingázik Budapest és Mád között, felügyeli a borászat munkáját, irányítja a piaci tevékenységet, adminisztrációt. Elárulta, sok borversenyen megjelennek, szakmailag így lehet megítélést szerezni a bornak, ez alapján kutatják föl a potenciális piacokat.

Száraz és édes borokat készítenek, utóbbiban Tokajban benne van a világ legjobbjának lehetősége. A most díjazott szamorodni is az édes különleges kategóriába tartozik. Váradi szerint főként az ázsiai piac lehet fogékony az édes borra, de a furmintalapú boroknak is van potenciálja. Nagyon jó minőségű száraz fehérborokat lehet készíteni, a Juliet Victor dűlőszelektált Bomboly furmintja a Decanteren 96 pontos értékelést kapott, ami nagyon magas pontszám. Érdekesség, hogy a szamorodni és a furmint tavaly is volt már ugyanezen a versenyen, jót tett nekik az egy év, most 6-7 ponttal többet kaptak.

– Borainkat két éve értékesítjük, alapvetően itthon. Sokan megismerték a bort a legjobb éttermekben, de Mádon is népszerű a borunk, több eseményt szervezünk. Bortúrákon, borkóstolókon több ezer ember megfordult már itt. Külföldön főként Ázsiában, Nyugat-Európában szemezgetünk, felderítjük a piacot – fejtette ki Váradi József.

Müller Zsolt, a borászat ügyvezető igazgatója elmondta, 2016-ban készült az első évjáratuk, menetelnek előre, a 2017-es pedig olyan minőségű, amely nemzetközi megmérettetésben is nagy sikereket ért el. A Decanteren idén hárommal is nyertek. A közel 17 ezer nevezett bor közül a legjobb ötven közé került a 2017-es szamorodni. A száraz fehér Bomboly Furmint 96 ponttal aranyérmet, a Birtok Furmint 92 ponttal ezüstérmet kapott.

– Ezen a versenyen első körben végig kóstolják és pontozzák az összes bort, kiosztják az arany-, ezüst- és bronzérmeket. A legjobbakat újrakóstolják, ezek közül választják ki a platina értékelésűeket, majd jön a harmadik kör, amikor a platinán belül emelik ki a legjobbakat, ez a Best in Show, amelyek közt van vörös-, fehér-, száraz, édes, portói, sherry bor. A legeslegjobbak közé kerültünk. A mostani Decanteren megmutatta Tokaj, hogy hihetetlenül magasan áll, olyan különleges minőségű édes bort állít elő, amivel a legjobbak között lehetünk. Több platinaérmet kaptak az aszúk, s jó néhány aranyat, valamint néhány hazai vörösbor is megjelent – sorolta Müller Zsolt.

Kellemes, dinamikus

Ők azért a szamorodnit választották, mert olyan kiváló minőségű, különleges bor, amelynek érdemes visszahozni azt a renoméját, amelyet megérdemel. Gyönyörű bor magas cukortartalommal, s olyan savstruktúrával rendelkezik, amivel jól iható, kellemes, dinamikus bor jön létre. Fantasztikus aperitifként, a sava miatt nem veszi el az étvágyat. A magas cukortartalom ellenére nem túl édes, hanem izgalmas, kerek egészt alkot. A nyertes borból 14 ezer palackkal készült, ebből még 11 ezer palacknyi lehet. 2017-ben összesen 40 ezer palack bort készítettek, ma 50 ezernél többet, mert növekszik a területméretünk, ezzel a bormennyiség is. Müller Zsolt kiemelte, borászuk, Vincze Zsolt magát szőlésznek nevezi, s a szőlőben dől el igazán a minőség. Összeszokott szőlei csapatuk januártól december közepéig dolgozik együtt, pontosan tudják, mit kell csinálni, szakmai támogatást kapnak a szőlészüktől. Tisztelik a hagyományokat, de modern technológiát építenek. Sok hordóban erjesztett tételt készítenek, de megjelennek náluk az oxigént kizáró technológiák, hogy olyan minőséget állítsanak elő, ami 40-50 éve még nehéz volt.

Az oxigén kizárása mellett dolgozzák föl a szőlőt, ezzel megmaradnak azok az elsődleges aromák, amelyeket az erjesztés, a szüret utáni első munkák során az intenzív oxidáció elvenne a borból. A hordóban már van mikrooxidáció.

Müller Zsolt szerint a 2018-as gyönyörű év volt, nagyon meleg, száraz nyárral. Az akkor készül boraik már palackban vannak, ezeket is most nevezték első versenyükre. Év végén, jövő év elején jönnek ki velük a piacra, az igazgató szerint kiváló borok lesznek, nem kell majd titkolni a nevüket.

(A borítóképen: Müller Zsolt kezében az aranyérmes Bomboly furmint, Váradi Józsefnél pedig a legjobbak közé sorolt szamorodni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában