garzonpiac

2020.08.02. 07:00

Nem olcsóbbak a garzonok

A fiatal munkavállalók és az egyetemisták számára az első, kisebb alapterületű garzonlakás megvásárlása a bérlés alternatívája lehet.

Méhes László

Forrás: Shutterstock

Míg egy 28 négyzetméteres garzonlakást 3-4 évvel ezelőtt még 5-6 millió forintért lehetett vásárolni Miskolcon, ugyanezért ma 9-10 milliót kérnek.

Nincs hiány garzonból

S bár egy országos felmérés szerint a garzonpiac áremelkedése az év első felében megállt, sőt júniusra valamelyest csökkent is az előző évhez képest, ez a trend a borsodi megyeszékhelyre nem jellemző, miután itt korábban a 10-20 százalékos túlárazás volt jellemző. Az eladásra kínált ingatlanokért most is ezt a magasabb árat szeretnék megkapni az eladók, annak ellenére, hogy tavaly ősztől lassan visszaesett a kereslet. Eladó garzonból pedig nincs hiány – osztotta meg tapasztalatait Végső Balázs. A miskolci ingatlanközvetítő meglátását igazolja, hogy egy apróhirdető portálon jelen pillanatban közel 70 aprócska lakás várja új gazdáját, négyzetméterenként átlagosan 300 ezer forintos áron.

Fenntartása olcsóbb

Bár 10 millió forint egy minigarzonért soknak tűnik, egy országos felmérés eredményeiből kiderül: a miskolci árak messze a legalacsonyabbak, és össze sem hasonlíthatóak az igencsak irreálisnak tűnő budapesti 27 millió forintos átlaggal. A garzonok árában a többi nagyváros is megelőzi: Debrecenben az egyszobás lakások közép­értéke 19,3, Szegeden 17,9, Győrben 19,9, míg Pécsen 14,9 millió a kínálati oldalon. Nagyjából ugyanezen az áron árulják a valamivel nagyobb, 35 négyzetméter körüli, de már másfél szobás lakásokat, ám ezekkel összehasonlítva sem veszített népszerűségéből az éppen élhető lakóteret kínáló mini. Az ingatlanközvetítő ezt azzal magyarázza, hogy a kis lakások hamarabb értékesíthetők és könnyebben megvásárolhatók. Vonzó bennük, hogy a fenntartási költségük egy azonos típusú 50 négyzetméteres lakásnak mintegy a fele.

Hitellel is vállalható

Az első negyedéves adatok alapján Borsod-Abaúj-Zemplénben 180-190 forint volt az átlagfizetés. Meglepő módon már ezzel a keresettel a zsebben is lakástulajdonossá lehet válni, ha az érintettek ennek maximum 35 százalékát költik lakáshitel-törlesztésre. Kölcsönből akár egy 10 millió forintos garzon árát is finanszírozni lehet, bár ez nem igazán megvalósítható, mivel a bankok a lakás teljes árára nem adnak hitelt. A jogszabályi előírások szerint az ingatlan értékének minimum 20 százalékát – önrész formájában – a vevőnek kell biztosítania, ez az átlagot tekintve Miskolcon legalább 2 millió forint saját tőkét jelent. De csak az optimális helyzetet feltételezve van ez így, hiszen a bankok a járványügyi helyzetre tekintettel magasabb összeget is kérhetnek.

A garzonvásárlás, amennyiben nem jelent túl nagy anyagi megterhelést a vásárló számára, továbbra is jó befektetésnek tűnik Végső Balázs szerint. Még a hitelre történő vásárlás esetén is, mert egy kis lakás 50 ezer forint körüli áron kiadható. Ez az összeg pedig akár fedezheti a lakáskölcsön havi törlesztőrészletét.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: Jó befektetés a garzon: a kiadás fedezheti a törlesztőrészletet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában