Színház

2020.08.13. 16:00

Hamarabb kezdődik az évad a Miskolci Nemzeti Színházban

Rendkívüli évadnyitó társulati ülést tartott a Miskolci Nemzeti Színház, idén már augusztusban elindítják az új évadot.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

Béres Attila színház­igazgató köszöntőjében üdvözölte kollégáit, valamint Borkuti Lászlót, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának közművelődési és turisztikai tanácsnokát. Beszédében kihangsúlyozta, hogy a rendkívüli évad után egy rendhagyó évadnyitó dukál. Elmondta, hogy az előző évad lezárása után egy végtelenül hosszúnak tűnő szünet következett, de úgy érzi, itt az idő, hogy újra felvegyék a fonalat és visszatérjenek a színház falai közé, az előző évekhez képest kicsit korábban.

Fontos az egyensúly

A színházigazgató kötelességének érezte, hogy a színházi világ körül zajló dolgokra ő maga is mint ötgenerációs, felelősségteljes rendező, „színházcsináló” reagáljon.

– A Miskolci Nemzeti Színház az elmúlt öt és fél évben, az előadások minőségének köszönhetően függetlenül és szabadon működhetett, ez a továbbiakban is így marad. Soha semmilyen nyomásnak nem kellett eleget tennünk, és ezt nem tudnám és nem is akarnám másképp elképzelni. A továbbiakban is ezt a megalkuvás nélküli esztétikai ízlést fogjuk képviselni. Ezért fontos, hogy a társulaton belül lévő pozitív-negatív energia egyensúlya ne boruljon fel. Az elkövetkezendő időkben a személyes problémánkat félre kell tennünk a színház 200 éves erejére való tekintettel, a közösségért folytatott munkát pedig előtérbe helyeznünk. Úgy gondolom, hogy nem színházat, hanem közösséget kell építeni, ami megvédi magát, amelynek erejével vissza lehet verni az esetleges támadásokat – véleményezte.

Együttműködés

A nyitó gondolatok után Borkuti László biztosította a társulatot a további, problémamentes együttműködésről. Úgy gondolja, hogy az elmúlt időszakban jól vizsgázott a vezetőség, ami az igazgatást illeti. Ezért mindent meg fog tenni azért, hogy a kérések teljesítését lehetővé tegye. Elmondta, hogy a 2023-ban jubiláló 200 éves épület és társulat fennállását méltó módon kívánják megünnepelni, minden követ meg fog mozgatni azért, hogy forrásokkal biztosítsa ennek létrejöttét.

Változások

A társulat több előadása is megtekinthető lesz országszerte az elkövetkezendő időkben. Azonban egyelőre az első és legfontosabb feladatuk az augusztus 14-én, Szabó Máté rendezésében bemutatásra kerülő Szerelmes Shakespeare. A romantikus vígjáték színpadra kerülésével nyitják meg a 2020/2021-es évadot.

Végezetül a vezetőség külön köszöntötte a Miskolci Balett két legújabb tagját, valamint tudatták a résztvevőkkel, hogy Szőcs Artur rendező, a művészeti tanács oszlopos tagja megpályázta az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatói posztját, ennek ellenére viszont továbbra is marad a Miskolci Színházban betöltött pozíciójában.

– Nincs „B tervünk” a koronavírus esetleges második hulláma esetére, bízunk benne, hogy a márciusi helyzethez hasonlóan meg fogjuk tudni oldani a szituációt, ha arra kerül sor. Megelőzésképp pedig megkérem a társulat minden tagját, hogy a saját, illetve a veszélyeztetett korú kollégák védelme érdekében mindenki viseljen az előírásoknak megfelelően orrot és szájat eltakaró eszközöket – fejezte be Béres Attila.

(A borítóképen: Béres Attila beszéde az évadnyitón)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában