nyári tábor

2020.07.29. 08:00

Egészen a mélyére ástak a földtudománynak

Az Extrém talajtani tábor volt a főszerepben a nyári táborok közül az elmúlt héten.

Apagyi Beáta

Forrás: Miskolci Egyetem

Az Extrém talajtani tábor célja, hogy a gyerekek megismerkedjenek a talajtannal, az agráriumban való gyakorlati hasznosíthatóságával, jelentőségével.

A szervezők bemutatják a precíziós mezőgazdaságot, az új vívmányok és technológiák alkalmazását.

– Próbáltuk a talajtérképezés fontosságára irányítani a figyelmet, valamint arra, hogy a mezőgazdaság fenntartható fejlődéséhez elengedhetetlen a talajviszonyok feltárása és a művelési tervekbe való integrálása. A táborban töltött napok során ásnak a diákok, tapogatnak, mérnek és később megfogalmazzák, leírják a talajjal kapcsolatos tapasztalataikat, összegzik elemzéseiket. Emellett nem titok, hogy szeretnénk egyetemünket vonzóvá tenni a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára – mondta Pinezits Bálint, a Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézet munkatársa.

Gyorsan beteltek a helyek

– Ennek köszönhetően a megcélzott korosztály az érettségi előtt álló középiskolások, de tavaly, illetve az idei évben is jelentkeztek általános iskolás korú érdeklődők, akik ugyanolyan lelkesen kivették részüket a feladatokból, mint a nagyobbak. A tábor mindkét alkalommal ingyenes volt, amit elsősorban a KITE Zrt., illetve a Magyar Talajtani Társaság támogatásának köszönhetünk. Húsz tanuló jelentkezésére volt kapacitásunk, meglehetősen gyorsan beteltek a helyek a meghirdetést követően. A tábor során próbáltuk folyamatosan fenntartani a résztvevők figyelmét, a teljesség igénye nélkül volt drónos előadás, terepi nap, ahol csapatokban ástak ki talajszelvényeket, amit be is mutattak egymásnak, traktorokkal és a rájuk szerelt művelést segítő eszközökkel ismerkedhettek meg. A jó időnek köszönhetően strandoltunk, fociztunk, közösen étkeztünk minden alkalommal – mesélte a szervezőcsapat aktív tagja.

Szakmai feladat: talajszelvényásás
Fotó: Miskolci Egyetem

Barkai Hanga Kincső és Mészáros István is a tábor résztvevői voltak az idei évben.

Földrajz – élőben

Bár tavaly egyikőjük sem tudott részt venni, talán most annál nagyobb lelkesedéssel vetették bele magukat a talajjal kapcsolatos programokba. Hanga, a Földes Ferenc Gimnázium tanulója, jelenleg informatikaorientációra jár, de rendkívül elhivatott a földrajzzal kapcsolatos dolgok iránt, szeretne ezzel foglalkozni a közeljövőben.

- Tetszett a szelvényásásnál, ahogyan készültek a lépcsők, aztán a vizsgálatok. Ott volt még a strand is, vagy este a tornateremben focizás és frizbizés. Mivel mindenki nagyon barátságos volt, nyugodtan kérdezhettünk. Legközelebb talán az első nap lehetne kicsit kevesebb előadás, az utazásból fakadó fáradtság miatt nehezebben tudtam koncentrálni – mesélte lapunknak Hanga.

Készülnek jövőre is

István egészen Csongrádról, a Bársony István Mezőgazdasági Szakközépiskola és Kollégium erdészet és vadgazdálkodási szakáról érkezett a táborba, most lép a 11. évfolyamba.

– Azért jelentkeztem, mert nagyon érdekelnek a tudományos tantárgyak és a mezőgazdaság, így gondoltam, hogy nagyon sok új információhoz és tapasztalathoz juthatok a tábor révén. Az osztályfőnökünk hívta fel a figyelmünket a két szabad helyre, megragadtam az alkalmat és regisztráltam. A talajszelvényásás volt a legélvezetesebb számomra. Nem gondoltam volna, hogy a földben csupán harminc centiméterig mennyi mindent meg lehet állapítani a talajból, illetve milyen kevés eszköz szükséges a különböző mérésekhez. A szervezők nagyon rugalmasak voltak, törekedtek arra, hogy jól érezzük magunkat, a közös elemzések, bemutatók is tanulságosak voltak. Remélem, jövőre ismét lesz lehetőségem csatlakozni a csapathoz – mondta István.

(A borítóképen: Csapatban a táborlakók)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában