zene

2020.06.21. 15:30

Hat dal, amiket Miskolc ihletett

Miskolc számos zenészt ihletett meg. Nézze meg Ön is, hogy kiket!

Kardos Katalin

Forrás: www.shutterstock.com

A zene ünnepét 1982-ben rendezték meg először. Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a csillagászati nyár első napját, június 21-ét mindenhol zenével köszöntsék.

A legmelegebb évszakunk talán a legaktívabb is. Ilyenkor valóban felpezsdül az élet, mindenhol zene szól. Bár sok rendezvény, különösen a fesztiválok a koronavírus miatt idén elmaradnak vagy későbbi időpontban rendezik őket, köszöntsük most mégis a nyarat és a zenét!

Miskolc számos zenészt ihletett már meg az idők során, sok dalban szerepel városunk. A Belga együttesnek hat számában is feltűnik Miskolc neve. (Budapest, Egy-két-há, Külföldi, Hello B.A.Z. megye, Energia, megyék, népesség és a Focivébé 2026)

Lássunk azonban most rajtuk kívül hat közismert és kevésbé ismert dalt, amelyben Miskolcot a dalszövegben név szerint is említik!

1. Edda Művek – Elhagyom a várost

Az Edda Művek Magyarország egyik leghíresebb rockegyüttese. Nevük szinte összeforrt városunkkal, ahogyan egyik legismertebb számukban is miskolci indulásukat éneklik meg.

2. ByeAlex és a Slepp – Ősz

ByeAlex napjainkban közismert énekes, akire miskolci egyetemistaként nagy benyomást tett városunk. Ahogyan fogalmaz: „a szívemet ott hagytam Miskolcon, ezért ne keresd nálam, mert nincs otthon.”

3. Bojtorján – Budapesttől Miskolcig

A Bojtorján magyar countryegyüttes, a szerelemért ők is Miskolcra utaznak dalukban.

4. Magyar nóta – Miskolc felől hidegen fúj a szél

Sok stílusú zenének ihletője Miskolc, a hagyományos népzene sem maradhat ki a sorból.

5. ByeAlex és a Slepp – Lombok

Bár a miskolci egyetemi évek már távol vannak, 2019-ben megjelent különös hangulatú lírai számában szintén városunkban megélt élményeire emlékszik vissza.

6. 100 Folk Celsius – Ország – város

A 100 Folk Celsius a klasszikus country-hagyományokat követve gyerekeknek szóló dalaival vált ismertté és népszerűvé. Aki a 80-as, 90-es években volt gyerek, biztosan emlékszik rájuk. A játékos, Ország-város című számukban Miskolc is feltűnik.

További miskolci vonatkozású dalok:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában