állami támogatás

2020.06.20. 19:00

A nagycsaládok kényelmesen és biztonságban utaznak az új autóban

Továbbra is népszerű az új autó vásárlásakor igényelhető, vissza nem térítendő állami támogatás.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock

Július elsején lesz egy éve, hogy a három- vagy többgyermekes családok a legalább hétüléses új személygépkocsi vásárlásához 2,5 millió forint – de legfeljebb a bruttó vételár 50 százalékának megfelelő – vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek a Magyar Államkincstártól.

Nemrégiben vásároltak

A támogatásra azok jogosultak, akiknél három vagy több gyermek van a családban. Ebbe a létszámba a 12 hetesnél idősebb magzat már beleszámít – csak egy igazolást kell leadni a szülőknek – a felsőoktatásban részt vevő hallgatók viszont már nem, mert csak a családi pótlékra jogosító gyerekek számát veszik figyelembe.

Az igénylőnek vagy a házas-, illetve élettársának rendelkeznie kell B kategóriás vezetői engedéllyel, és fontos, hogy ne álljon járművezetéstől eltiltó jogerős bírói ítélet vagy szabálysértési határozat hatálya alatt.

Petréné Várhegyi Mónika a 13 éves Botond, a 11 éves Bálint és a 7 hónapos Bella édesanyja.

– Mi is éltünk a nagycsaládoknak járó személygépkocsi-vásárláshoz nyújtott támogatással, különben esélyünk sem lett volna lecserélni a tizenhárom éves, ötszemélyes autónkat, ami Bella születésével már végképp nem bizonyult elég nagynak – mesélte Mónika. – Így viszont egy 3-4 éves autó áráért egy teljesen újat tudtunk vásárolni, amit kicsit még a saját igényeinkre is tudtunk szabni.

Az édesanya elárulta, hogy amikor még csak négyfős volt a család, akkor sem fértek már el igazán kényelmesen még egy bevásárlásnál sem, de az utazások végképp gondot okoztak.

Amióta azonban Bella megszületett, a gyereküléssel és a csomagtartóban lévő babakocsival teljesen megtelt az autó. Pedig egy egyszerű kirándulásra is úgy indulnak el, hogy a fiúk viszik magukkal a gördeszkájukat és a biciklijüket, és akkor az utazáskor szükséges bőröndökről még nem is beszéltünk. Az új autóban már kényelmesen elfér az egész család, hatalmas a csomagtere és a nagyszülők, az unokatestvérek vagy a fiúk barátai is beférnek a rövidebb távú utazásokhoz.

– Szerencsénk volt, mert a gépkocsi, amit kinéztünk, kifutó modellnek számított, ezért a gyártó 700 ezer forint kedvezményt adott az árából, és ehhez jött még a 2,5 millió forintos támogatás – mondta Petréné Várhegyi Mónika. – Ráadásul felvettük a 10 millió forintos, kamatmentes babaváró hitelt is, így ebből egy összegben ki tudtuk fizetni az autó fennmaradó árát.

S hogy mit érdemes tudni a vásárlásról? Először az autót kell kiválasztani, és csak azután lehet benyújtani az igénylést a kormányablakoknál vagy a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálatainál.

Nem kell megelőlegezni

A jogosultság megállapítása után az államkincstár kiállítja a támogatást megállapító határozatot. Az adásvételi szerződést ezután legfeljebb hat hónapon belül lehet megkötni. Ezután be kell mutatni azt a Magyar Államkincstárnak, amely ezt követően utalja át a kereskedő számára a támogatás összegét.

A családnak – ami lehet egyszülős is – a támogatás összegét nem kell megelőlegeznie, hiszen az állam ezt közvetlenül a kereskedőnek utalja, és a fennmaradó összeget sem kell egyben kifizetni, mert zárt végű lízinggel vagy gépjárműhitellel is megvásárolhatják az autót.

A támogatással vásárolt gépkocsit az adásvételi szerződés vagy a lízingszerződés dátumának hatálybalépésétől számított három éven belül nem lehet eladni, illetve a külföldi forgalomba helyezés is tilos. Az autót más országokban is csak érvényes magyar rendszámmal és okmányokkal lehet használni.

Nem árt odafigyelni

Fontos tudni, hogy a kereskedők elvileg átadhatják a gépjárművet, ha a vásárló igazolni tudja, hogy megkapta a támogatást, mégis ez kereskedésenként változó, sokan csak akkor adják ki az autót, ha a támogatás összegét a Magyar Államkincstár már átutalta a számukra.

Utánanéztünk, és kiderült, sokan estek abba a hibába, hogy gyorsan eladták a régi autót, hogy annak az összegét is beleadhassák az új gépkocsi árába. Az államkincstár a kereskedőnek viszont csak később utalta a támogatást, ezért a család akár hónapokra is autó nélkül maradt.

A különböző közösségi oldalakon egyébként már külön csoportok is alakultak a témában, ahol a családok megosztják egymással a tapasztalataikat, és tanácsokat adnak egymásnak.

(A borítóképen: Így már öröm lehet a nyaralás is, hiszen elférnek a kicsik az autóban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában