koronavírus

2020.03.11. 16:46

Senki nincs karanténban Miskolcon!

Aki rémhírt kelt, az megyénkben is büntetéssel nézhet szembe.

Horváth Imre

Forrás: shutterstock/illusztráció

Az elmúlt két napban szinte folyamatosan jelennek meg olyan bejegyzések a közösségi oldal legnagyobb miskolci csoportjaiban, amely arról szól, hogy az illető biztos helyről tudja, valaki vagy valakik karanténban vannak megyénkben, vagy megbetegedtek, sőt, szerda este olyan poszt is született, amely szerint meghalt egy kisgyerek a koronavírusban a Gyekben.

Egy órán belül törlik

A posztok alatt vegyes a reakció, van, aki rögtön hitetlenkedik, de olyanok is akadnak, akik készpénznek veszik az „elsőkézből jött infót” és megijednek. Többen is írják folyamatosan, hogy jelentik a bejegyzéseket írókat és a posztokat általában egy órán belül törlik.

Azt már korábban jelezték a hatóságok, hogy minden olyan jogsértést szankcionálnak, amely az állampolgárok megtévesztésére és haszonszerzésre irányul, így négy büntetőeljárást indítottak olyan személyekkel szemben, akik pánikot akartak kelteni. A négyből eddig egy konkrét személyt sikerült azonosítani. 28 olyan hírt találtak, amelyek alkalmasak arra, hogy kimerítsék a közveszéllyel fenyegetés kategóriáját. Több hírportál is átvett az operatív törzs szerint ellenőrizetlen információkat, ezért mindenkit arra kérnek, hogy csak ellenőrzött információkat osszanak meg.

Akár öt évet is kaphat

A Büntető Törvénykönyv szerint „Aki a köznyugalom megzavarására alkalmas olyan valótlan tényt állít, híresztel, vagy azt a látszatot kelti, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget, a bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a közveszéllyel fenyegetés a köznyugalmat súlyosan megzavarta”.

A valótlan híresztelés tehát a korona vírus kapcsán komoly következményekkel is járhat, így mindenkinek érdemes kétszer is meggondolni, mielőtt nem ellenőrzött információkat oszt meg, vagy terjeszt, főleg olyan felületeken, ahol több ezren, tízezren, vagy még többen is hozzáférnek ehhez.

Karantén: két lc,módon

A Belügyminisztérium Ügyeleti Központjából az Észak-Magyarország azt a tájékoztatást kapta, hogy jelenleg nincs tudomásuk miskolci karanténba helyezett személyről. Az Operatív Törzs folyamatosan monitorozza a koronavírussal kapcsolatos különböző híreket és amennyiben pánikkeltésre alkalmas álhírekről szereznek tudomást, megteszik a szükséges lépéseket.

Érdeklődtünk a karantén szabályai kapcsán is, amelyről azt írták: karanténba alapvetően két úton kerülhet valaki: önkéntesen és hatóságilag elrendelve. Amennyiben hatósági elrendelés útján történik, arról minden esetben hatósági határozatot kap az illető. Az otthoni karantén alatt tilos a külvilággal érintkezni, látogatókat a személy karantén alatt nem fogadhat, hiszen a karantén lényege éppen az, hogy a karanténban lévő ne fertőzhesse meg a többi embert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában