Jótékonyság

2020.02.21. 19:30

Nem luxus a táska, a szűrés

Közel tizenötezer táskaadomány gyűlt össze országszerte a #nemluxustáska kampány keretében.

Detzky Anna

Lezárult a #nemluxustáska kampány adománygyűjtő időszaka. Február elejétől az ország minden részén elindult az alapvető higiéniai termékekkel feltöltött táskák kiosztása a rászoruló hölgyeknek és lányoknak.

– Többféleképpen lehetséges táskákhoz jutni. Nyilvános kiosztásokat szervezünk adott régiókban a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen, de más szervezetek is kaptak táskaadományokat. Az osztópontokat általában olyan helyekre telepítettük, ahol hivatalos gyűjtőpontok is voltak – tudtuk meg Cserta Alexandrától, a kampány egyik fő szervezőjétől.

Minden táska egyedi

2020 a családon belüli erőszak éve, ezért mentálhigiénés előadásokkal és egészségügyi szűrővizsgálatokkal egybekötve szervezik a kiosztásokat.

– Az osztási idősávokat munkaidőn kívül, kétórás intervallumokra ütemezzük, ahol az asztalra kitett táskákból szabadon lehet válogatni. Mindegyik adomány egy kicsit egyedi, de a legalapvetőbb női higiéniai termékeket az összes tartalmazza. Legtöbben a harmincas, negyvenes korosztályból érkeznek rászorulók, de 13-14 éves lányokkal is találkozunk, akik az édesanyjukkal érkeznek, illetve néhány időskorúval. Minden megyében a szeretetszolgálat ottani regionális központja felel a programok kialakításáért, amelyek általában intézményes kereteken belül történnek; többnyire az ügyfeleink is rajtuk keresztül értesülnek a kampányról – mondta a fő szervező.

Több megyei helyszín

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Miskolci Egyetem együttműködésében gyűlt össze Miskolcon kicsivel több mint hatszáz „nemluxustáska”.

– Körülbelül 250 táskát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat oszt ki három helyszínen egészségprogramokkal karöltve, az Avas-Délen, a Vasgyárban és Lyukóvölgyben – tájékoztatott Tóth-Simon Károly, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat észak-magyarországi regionális koordinátora. – Lyukóban kedden volt tüdőszűrés, ahol a részt vevő hölgyek kaptak egyegy táskát ajándékba, amivel az egészségügyi szűréseken való részvételüket is próbáljuk motiválni. Törekszünk arra, hogy némi felvilágosító és szemléletformáló munkát is végezzünk. Tájékoztatjuk az érintetteket, miért fontos és hogyan lehet az adományt felhasználni. Ezenkívül a budapesti gyűjtésből is kaptunk táskákat, amelyeket a hátrányos helyzetű Szikszói, Encsi, Edelényi járásban, a Bodrogközben osztunk ki a rászoruló családoknak, védőnőkkel, gyerekházakkal együttműködve.

– A táskaadományokat, amelyek nálunk maradtak, a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Kara által vezetett egészségfejlesztő projekt, illetve oktatásfejlesztési célok kapcsán fogjuk tavasszal kiosztani a Bölcsészettudományi Karral közösen hátrányos helyzetű kis falvakban – fűzte hozzá az egyetem részéről dr. Dabasi Halász Zsuzsanna szervező, a Gazdaságtudományi Kar egyetemi docense, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

(A borítóképen: A Miskolci Egyetemen is volt gyűjtés | Fotó: ÉM )

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában