Borsod-Abaúj-Zemplén

2020.02.24. 13:00

Még mindig felfutóban van az ASP

A hivatal még nem rendelkezik pontos számokkal a gyérítésről és az állományról.

Horváth Imre

A picture taken on November 28, 2017 shows wild boars at an enclosure set up by forest rangers in a northwestern district of Berlin. - Thousands of wild boars call Berlin home, where they dig up gardens, cause road accidents and rampage through neighbourhoods. (Photo by Tobias Schwarz / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Nincsenek egyelőre pontos adatok arról, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) terjedésének megállapítására elrendelt vaddisznógyérítés hol tart, és jelenleg mekkora állomány van még jelen a különböző megyékben. Arról viszont már tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal (Nébih), hogy a kilövés folyamatos és eddig 4.6 milliárd forintot fizettek ki vadásztársaságok és a házisertés tartók kártalanítására.

A települések közelében is

Legalább is ez derült ki a hivatal által a Világgazdaság kérdéseire küldött válaszból. Pontos, az egész országra vonatkozó adatokat a vadászati év végén, a vadászatra jogosultak által leadott jelentések összesítése után tudnak mondani. A közepes kockázatú terület decemberi kiterjesztése után az ezen a területen elrendelt, diagnosztikai kilövéssel megvalósuló állománygyérítésről szintén a későbbiekben lesznek adataik.

A vaddisznóállomány jelenlegi sűrűségéről sem szolgált pontos adatokkal a Nébih. Annyit közöltek, hogy Magyarország vaddisznósűrűsége nagyon változó mind a fertőzött, mind pedig az afrikai sertéspestistől mentes területeken.

Nógrád, Heves és Borsod megyében a járvány megjelenése előtt nagy volt az állománysűrűség, éppen ezért ezeken a területeken látványos a betegség terjedése és az állomány csökkenése. Ahogy megyénkben még most is elég sűrű lehet, hiszen továbbra is gyakoriak az állatokkal való találkozások a lakott területeken, vagy azok környékén is. Gyakran kerülnek fel a videómegosztó és közösségi portálokra videók, a hétvégén pedig az első olyan eset is megtörtént, amikor emberre támadott a vaddisznó Tardonánál.

A támadás helyszíne nem lehet véletlen, hiszen a hivatal interaktív térképét böngészve jól látszik, hogy Kazincbarcika és Tardona között elég gyakori az elhullott állat, amelyből aztán kimutatták az ASP-t. Közvetlenül a lakóterületek mellett, így például a Herbolya városrésznél az Ádámvölgyi, a Margaréta, vagy éppen a Tardonai út mentén is találtak elhullott állatot. Talán a tél eredménye is, hogy a települések és még a nagyobb városok közvetlen közelében is megjelentek az elmúlt hónapokban a vaddisznók – és így a beteg állatok is.

Egyre több

Ahogy arról már beszámoltunk, a Nébih laboratóriuma által igazolt megyénkbeli esetek száma tavaly októberben 99, novemberben 150, decemberben pedig 174 volt. Ehhez képest januárban több, mint 470 (!) esetet sorolnak fel a hivatal honlapján, februárban pedig 15.-éig bezárólag több, mint 210-et. Az tehát biztosan megállapítható a számokból, hogy a betegség még mindig felfutóban, terjedőben van a megye vaddisznó állományában.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában