mészárlás

2020.01.06. 20:00

Visszatértek a gyilkos kutyák a Baráthegyi Majorságba

A vérebek ezúttal hat vemhes anyakecskét pusztítottak el, két alpakát pedig súlyosan megsebesítettek.

Tajthy Ákos

Ezúttal a terápiás állatok, Pumukli és Kleopátra is áldozatul estek a vérengzésnek

Fotó: Bukovenszki-Nagy Eszter

Ismét a sajtón keresztül fordult a nyilvánosság felé Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke; visszatértek ugyanis a Baráthegyi Majorságba azok a vérebek, melyek karácsony előtt ölték meg tizenhat anyakecskéjüket. Látogatásuk megint pusztítással járt.

– Vasárnap reggelre újabb hat vemhes kecskét veszítettünk el, további hét anyaállítot pedig megsebeztek a kutyák – újságolta elkeseredetten munkatársunknak Jakubinyi László, aki azt is elmondta, meggyőződtek róla, hogy ugyanarról a két ebről van szó, amelyek az ünnepek előtt pusztítottak.

A korábbi pusztításkor | Fotó: Ádám János

Ezzel még nem ért véget a tragédia sorozat: aznap este ugyanis új áldozat után kutatva visszatértek. Ezúttal az alpaka istállót nézték ki maguknak.

„Ez magas kerítéssel van körülvéve, a vérszomjas állatoknak viszont ez sem volt akadály! Beásták magukat az ajtó alatt és szinte végzetes kárt okoztak mindkét terápiás állatban.”

– Olyan harapott sebek vannak az alpakáinkon, hogy sebészeti beavatkozást igényel a kezelésük. Szerencsére a zajt hallva időben érkezett a segítség – részletezte a majorságot is üzemeltető alapítvány elnöke. A kár most is jelentős: meghaladja a másfél millió forintot, ami az alpakák elpusztulásával tovább is nőhetne.

A Szimbiózis munkatársai elkeseredettek, mert – mint Jakubinyi László mondja – nem látnak arra garanciát, hogy az eset nem ismétlődik majd meg.

– Mindegyik támadás után rendőrségi helyszínelés történt, de nem érezzük hatékonynak ezt. A rendőrök tisztában vannak a gazda kilétével, felhívták a figyelmét az esetekre, ő azonban azzal védekezik, hogy a kutyája nagyon vad, még a vasláncot is eltépi. Tehetetlenek vagyunk és nem érezzük biztonságban magunkat, a majorság lakóit is féltjük – tette hozzá.

Az eset kapcsán megkerestük a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodáját is, ahol arról tájékoztattak, hogy az ügyben a Diósgyőri Rendőrőrs intézkedett.

„Az ebtartási szabályok megszegése miatt feljelentés érkezett hozzájuk. Az ügyet pedig továbbították az ilyenkor eljáró megyei kormányhivatalnak és a miskolci jegyzőnek„ – mondták.

Akik segítenék a Baráthegyi Majorságot és lakóit, azok az alábbi számlaszámon „Kecske” megjegyzéssel megtehetik:

Erste: 11600006–00000000–52057508

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában