Megélhetés

2020.01.16. 18:00

Több lesz az ösztöndíj

Ma már nagyon sok egyetemi hallgató dolgozni kényszerül, hogy meg tudjon élni.

Hegyi Erika

A Miskolci Egyetem – várják a hallgatókat

Forrás: ÉM

Fotó:

Szabó Anna miskolci fiatal, de a Debreceni Egyetemen tanul.

Kevés a kiadáshoz képest

A Természettudományi Karra jár, és mivel jól tanul, ösztöndíjat is kap. Havi 28 ezer forint érkezik a számlájára minden hónapban. Mint mondja, ez bizony elég kevés ahhoz képest, hogy mennyi kiadása van egy egyetemistának. Szerencsére a szülei tudják anyagilag támogatni, de Anna nagyon sok diáktársa dolgozni kényszerül, mert a szociális ösztöndíj sem biztosítja a megélhetésüket. A munka azonban a tanulás rovására megy, osztotta meg tapasztalatait a diáklány.

Februártól harmadával nőnek a felsőoktatási ösztöndíjak, jelentette be a napokban Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

– Örülünk a minisztérium döntésének – fogalmazott Maksa Balázs, a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke. – Nagyon régen emelték már az ösztöndíjakat, és a második félév ösztöndíjai mindig alacsonyabbak voltak, mivel februártól már az elsőévesek is kapnak juttatást.

Az elnök elmondta, a Miskolci Egyetem karain nem egységes az ösztöndíjak elosztása. Van, ahol a karon belül csak a tanulmányi eredmény számít, máshol viszont szakonként változik az összeg. Ő a Gépészmérnöki és Informatikai Kar hallgatója, itt 3,0-s átlagtól lehet ösztöndíjat kapi.

Tanulmányi és szociális

– Abban a félévben, amikor jól tanultam, és 4,8 lett az átlagom, 45 ezer forint volt a havi juttatásom. A nehéz anyagi körülmények között élő hallgatók szociális ösztöndíjat is kaphatnak. Pontrendszer alapján állapítjuk meg, hogy kinek mennyi jár, a rendszeres juttatás jelenleg 35–45 ezer forint között van. Ezenkívül rendkívüli szociális juttatást is igényelhetnek a hallgatók, ha valamilyen betegség vagy tragédia történik a családban – magyarázta az elnök.

Hozzátette: az egyetemen az ösztöndíjra szánt hallgatói normatíva 53 százalékát fordítják tanulmányi ösztöndíjra, 20 százalékát szociálisra, a fennmaradó összeget pedig egyéb juttatásokra: például az elsőévesek alaptámogatására. Mindemellett a hallgatók közösségi ösztöndíjhoz is juthatnak, amennyiben aktívan részt vesznek az egyetem közösségi tevékenységeiben.

Inkább a munka

– Ma már nagyon sok diák dolgozik az egyetemi tanulmányok alatt, hiszen a munkabérrel jobban járnak, mint az ösztöndíjjal. A vidéki hallgatóknak fizetniük kell a kollégiumot vagy az albérletet, az utazást, az étkezést. Szerencsésebb helyzetben vannak a duális képzésben részt vevő diákok, hiszen ők havi 80-90 ezer forinthoz juthatnak egész évben, és a munkahelyükön a tanulmányaikhoz kapcsolódó gyakorlati képzést kapják. Ezenkívül jut idő tanulásra is, mert az év során összehangolják a tanulmányokra és a munkára fordított időt – jelezte Maksa Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában