Ózd

2019.12.17. 19:30

Az Európai Parlamentben jártak

Az Ózdi járásból érkezett delegáció a környék épített és természeti szépségét is megtekinthette.

Az Ózdi Művelődési Intézmények Városi Könyvtárának dolgozói, valamint az Ózdi kistérség önkormányzati képviselői Strasbourgban az Európai Parlament működését tekinthették meg. A tanulmányút szervezése egy sikeres projekt keretében valósulhatott meg, amely során közel ötvenen vehettek részt a franciaországi látogatáson.

A magyar küldöttség számára részletesen bemutatták a parlament működését és szervezeteit. Játékos formában, sok kérdéssel és azokra adható válaszokkal szóltak az Európai Unió megalakulásáról, történetéről; múltját és jelenét, valamint a kialakult szokásokat is megismerhették a látogatók. A delegáció tagjai többségében sikeresen válaszoltak a feltett kérdésekre, majd megtekinthették a parlament planetáriumát, amely nagy élményt nyújtott mindenki részére. Ezt követően az ülésterem karzatáról tekinthették meg a parlament munkáját.

– Érdekes volt a Nagy-Britanniát érintő kilépési folyamatnak a vitája – mondta Gulyás János, Borsodbóta polgármestere. – Testközelből éreztük az erős indulatok kifejezését, a frakciók közötti szópárbajt, majd megtekinthettük a szavazást is. Érdekes módon a szavazás időtartamára a parlamenti üléshelyeket szinte teljes egészében elfoglalták, és láthattuk, hogy itt is működik a frakciófegyelem. Örömmel tapasztaltuk, hogy nemcsak a magyar, hanem az európai parlamentben is keményen odamondanak egymásnak, és nyíltan kifejezik indulataikat a képviselők. A karzatról láthattuk a magyar képviselőket is, könnyen felismertük többségüket.

Strasbourg és a környék

Az ózdi és az Ózdi járásból érkezett vendégek utazásuk során megismerhették Strasbourg nevezetességeit, csodás építészeti, művészeti, földrajzi, történelmi, urbanisztikai értékeit. Részt vettek egy hajókiránduláson is, amely a város csatornahálózatán keresztül mutatta be a települést. Strasbourg mellett megismerhették Colmar, Kaysersberg és Ribeauvillé városok főbb értékeit is. A szőlőműveléssel foglalkozó látogatóknak nagy élményt jelentett az Elzász területén telepített és gyönyörűen művelt szőlőültetvények látványa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában