Mályi

2019.09.24. 19:00

Süntestvérek Mályiban

Egy kutya mentette meg Tiszaújvárosban öt magára hagyott kis sündisznó életét.

Detzky Anna

Pici sünik

Forrás: ÉM

Két süncsalád érkezett egyazon napon, szeptemberben a Mályi Madármentő Állomásra, amelyek így biztosan át fogják vészelni a telet.

– Egy kutya a bokorban talált rá öt apró sünire Tiszaújvárosban. Az eb gazdája várt egy kicsit, de nem jött vissza az anyjuk, végül a gazdi a mentés mellett döntött. A Bükki Nemzeti Park őrei hozták be őket hozzánk – mesélte Lehoczky Krisztián, a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke.

– A másik süncsalád története furcsábban alakult. Az első alomnál kisebb, hat sündisznót talált egy hölgy. Talán egy centivel hosszabbak csak, mint egy gyufás­skatulya. Összeszedte őket és elkezdte az utcában szét­adogatni, de egy úr, akinek szintén felkínált egyet, magához vette mindet és behozta őket az állomásra. Tavaszra felnőnek, a kifejlett méretük 600-800 gramm lesz. Mielőtt visszaengedjük őket a természetbe visszavadítjuk. Fokozatosan elhagyjuk a mesterséges táplálékot. Kitesszük a csapatot tavasszal a szabadba, egy elkerített részbe. Nyáron már nem kapnak tőlünk enni, csak dobunk el lisztkukacot, rovarokat és gilisztát arra a részre, hogy keressék meg maguknak. Ha már ügyesek ebben, csak akkor engedjük el őket.

A sündisznók nyár végén, szeptember elején is világra hoznak még kicsiket, de ők a téli hideg miatt már komoly veszélyben forognak.

Engedély szükséges

– Ha most szeptemberben kimegyünk a kertbe, és látunk egy szép, fejlett sünanyucit, ahogy a 10 centinél kisebb csemetéit terelgeti, el kell gondolkodnunk azon, hogy elszakítjuk a piciket a családjuktól és mentőhelyre visszük őket. Persze olyan is előfordul, hogy a süngyerekek közül a legkisebb, leggyengébb, legsatnyább lemarad. Mivel a sün védett állat, először mindig a kormányhivatal természetvédelmi főosztályának vagy az illetékes nemzeti parknak a véleményét kell kikérni. Ha ők engedélyezik a mentést és hogy a megtalálónál maradjanak az állatok, onnantól kezdve nem nehéz a teleltetés. Viszont, amíg nem vagyunk biztosak abban, hogy magunkhoz vehetjük a csemetéket, ne érjünk hozzájuk, mert ha az anyja megérzi rajtuk a szagunkat, akkor többé nem foglalkozik velük – magyarázta az állatvédő.

Nyúlketrec, macskaeledel

A tévhiedelemmel ellentétben a sün ragadozó állat.

– A még csukott szemű, szopós sünik túlélési esélye viszonylag csekély fogságban, de megpróbálkozhatunk náluk a tápszerrel. Viszont, ha már szilárd táplálékot fogyasztanak, akkor néhány dologra van csak szükségük. Kell egy megfelelő méretű ketrec, ahová akár az anyával együtt is betehetjük őket. A kartondoboz nem a legideálisabb higiéniai szempontból, inkább a nyulak számára kialakított műanyag aljú, rácsos tetejű ketrecet válasszuk. Tegyünk alájuk almot, ahová be tudják magukat vackolni, és hagyjuk őket melegben. Egy tálkába adjunk nekik vizet inni, és naponta alumíniumtasakos vagy száraz, jó minőségű macskaeledelt enni. Szívesen elfogyasztják a főtt tojást, a nyers és főtt csirkehúst, a különböző rovarokat is. A mesekönyvben a süniket úgy ábrázolják, hogy a hátukon cipelik az almát, de ez butaság, mert ragadozó állatokról beszélünk – hangsúlyozta Lehoczky Krisztián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában