árvízvédelem

2019.08.15. 12:30

Három kistelepülés árvízi biztonságban

Töltéseket, zsilipeket, árvízvédelmi berendezéseket építettek Dél-Borsodban.

Munkában az árvízvédelmi rendszer építői

Forrás: ÉMVÍZIG

Az árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, a védvonalak terhelésének csökkentése program keretében olyan védelmi rendszert építettek ki Dél-Borsodban a Tisza mentén, amely azzal segíti az emberi élet, valamint az épített és természetes környezet értékek megóvását, hogy csökkenti az árvízkockázatokat.

Az érintett Rima- és Csincse-patakok mértékadó árvízszintre történő kiépítése közvetlenül Négyes, Borsod­ivánka és Szentistván települések lakosságának nyújt biztonságot, de közvetve a dél-borsodi és a Poroszlói ár­terekben további 10 település védelmét biztosítja az árvizek kártételeivel szemben.

A fejlesztés eredményeként a védett ártéri öblözetekben csökken az elöntés kockázata, ezzel együtt mérséklődnek a védekezési költségek és nő az árvízi biztonság.

A program keretében a Csincse és a Rima mindkét partján megmagasították a töltést azokon a területeken, ahol ez árvízvédelmi szempontból fontos volt. Ezen kívül két úgynevezett gravitációs zsilipet építettek a Rima jobb partján, és teljesen megújult a négyesi gátőrtelep. Még folyamatban van az új gátőrház, a raktárépület és a védelmi gépszín építése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában