sertéspestis

2019.08.12. 11:30

Egyre több a sertéspestises vaddisznó Magyarországon

Fontos a felelős állattartás a betegség terjedésének megállításában – hívja fel a figyelmet a Nébih.

Vaddisznók az erdőben (illusztráció)

Forrás: AFP

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében újabb afrikai sertéspestis-járványkitöréseket észleltek, ezért bővíteni kellett a fertőzött területet – erről a napokban beszélt a közmédiának Bognár Lajos országos főállatorvos.

A bejelentéssel nagyjából egy időben érkezett a hír arról is, hogy Szlovákiában házi sertésben mutatták ki a fertőzést – Bognár Lajos idézett televíziós interjújában elhangzott: Magyarországon nem érintett a sertéspestisben a házisertés-állomány.

A fentiek miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól kértünk tájékoztatást.

Ne találkozzon a vad a házival

Emlékeztettek: az afrikai sertéspestis a házi sertések és vaddisznók heveny, magas lázzal, általános tünetekkel járó vérzéses betegsége. A vírus igen ellenálló (tetemben hetekig, húsban hónapokig fertőzőképes marad), így a fogékony sertésfélék közötti, állatról állatra való terjedésében a betegségben elhullott vaddisznók tetemeinek, közvetett terjedésében pedig ragályfogó tárgyaknak (vérrel szennyezett eszközöknek, szállítójárműveknek), valamint fertőzött egyed húsából készült termékeknek van jelentős szerepe.

A fentiek okán terjedhet vaddisznókról házi sertésekre a betegség közvetlen vagy ragályfogó tárgyak közvetítésével közvetetten is. Ezért kiemelt fontosságú az alapvető és az ASP (afrikai sertéspestis) miatt elrendelt további biológiai biztonsági intézkedések teljes körű betartása, melyek arra irányulnak, hogy a vaddisznóval való közvetlen vagy közvetett házisertés-érintkezést akadályozzák – hívták fel a figyelmet.

A betegség magyarországi terjedésével kapcsolatban arra voltunk kíváncsiak: mit jelent az a Bognár Lajos nyilatkozatában megfogalmazott tény: „bővíteni kellett Borsodban a fertőzött területeket, mert növekedett a fertőzött egyedek száma”. Mint megtudtuk: a területbővítést elsősorban az indokolta, hogy az új eseteket a korábban kijelölt fertőzött terület külső határán állapították meg. Ezt a terjedési irányt vették a bővítéskor figyelembe. A megállapított vaddisznóesetekről részletes tájékoztatás található a Nébih ASP-tematikus oldalán – https://portal.nebih.gov.hu/asp-elofordulasok –, tették hozzá. Vasárnap délután a portálon azt láttuk, hogy augusztus 1-ről valóak a legfrissebb bejegyzések: Tarcalnál és Sátoraljaújhelynél 2-2, Hercegkútnál és Sajóivánkánál 1-1 elhullott vaddisznóról számoltak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában