Érettségi

2019.05.06. 14:10

Hétfőn magyarérettségi: megméretnek a diákok – Lesz, aki hét tárgyból vizsgázik

Izgalmas napra ébredtek hétfőn a középiskolák végzősei: a magyar írásbeli érettségi napjára.

Hegyi Erika

Ballagók a Földes Ferenc Gimnáziumban. Ma a magyar érettségivel kezdődnek az érettségi vizsgák

Fotó: Bujdos Tibor

Bár a vizsgák már az elmúlt héten elkezdődtek a nemzetiségi nyelv és irodalommal, de az csak kevés diákot érintett. Magyar nyelv és irodalomból azonban mindenkinek érettségiznie kell, és a fiatalok igyekeztek is kihasználni a ballagás utáni hétvégét egy kis ismétlésre.

Voltak még olyan részek, amelyeket a hétvégén ismételtem át és gyakoroltam.” Schweickhardt Gyula

Novellaelemzés

Bordás Bence, a Miskolci SZC Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumának diákja szeretne jó eredményt elérni, ezért a számára nehezebb témaköröket ismételte át. Magyarból például a novella- és verselemzés szempontjait, valamint a hivatalos levél formáját, mert valamelyik évben az is szerepelt az írásbelin. Elhatározta, a novellaelemzést fogja választani, mert az közelebb áll hozzá. Foglalkozott a matekkal is, hiszen a magyar után az következik. Végigvette a típusfeladatokat, és kicsit erősített trigonometriából, a vektorokból és geometriából, mert ezek nem az erősségei.

– Történelemből a fontosabb témákat ismételtem át, és forgattam a Történelmi atlaszt, hogy tudjam, mit hol találok benne. Nehézséget jelent, hogy a kronológiát kivették belőle, de a térképeken azért a fontosabb események évszámai megtalálhatók. Az angol pedig olyan, amire nem nagyon lehet készülni. A nyelvtani szabályokat néztem még át, és szeretek olyan angol nyelvű filmeket nézni, amelyek nem szinkronizáltak, csak feliratosak. Végül is minden érettségi tárgyból ötös voltam, csak angolból nem, mert nincs jó nyelvérzékem, de bízom benne, hogy az is jól sikerül majd – mondja optimistán Bence.

Megtudjuk, nem lesz számára könnyű az érettségi időszak, hiszen hét tárgyból kell vizsgát tennie. Azonban nemrég nyert meg egy országos szakmai versenyt, úgyhogy a szakmai érettségi biztos, hogy nem okoz neki problémát. Elárulja azt is, reggel még nem nagyon fog az agya, ezért jól bevált tanulási módszere, hogy délután kezd hozzá. Emiatt van, hogy még este 9 óra körül is a könyveit lapozgatja.

Emelt szinten

Schweickhardt Gyula szerint az utolsó napokban már nem lehet csodát tenni. Ő a Földes Ferenc Gimnázium végzős diákja, és igen fontos számára a mai nap, hiszen emelt szinten érettségizik magyarból. Azért hogy jól sikerüljön, mindent meg is tett. Amellett, hogy folyamatosan tanult, ebben a tanévben nagyon sok érettségi írásbeli feladatlapot oldott meg. Voltak még olyan részek, amelyeket a hétvégén ismételt át és gyakorolt. Ilyen például nyelvtanból a mondatelemzés, irodalomból pedig a verstan. Az emelt szintű érettségin mindig van versfelismerés is, ezért vasárnap még átlapozta az irodalomkönyveket, és átolvasgatta a verseket. Ezt hagyta a végére, hogy friss legyen az emlék.

Hétvégén pihent

– Írtam néhány esszét is. Ez azért fontos, mert az érettségin nem úgy kell esszét írni, ahogy az iskolában tanultuk, hanem megadott szempontok szerint. Erre nagyon kell figyelni – hangsúlyozta Gyula, hozzátéve: az szintén fontos, hogy mindenki kipihenten érkezzen az érettségire, hiszen csak úgy tudja a legjobb eredményt elérni. Ennek érdekében pihenésre is szánt időt a hétvégén. Fontos számára, hogy minél több pontot szerezzen magyarból és történelemből, hiszen jogász pályára készül, és ezek a felvételi tárgyai.


Magyar, matek és a történelem

Május 3-án a nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal kezdődött a 2019-es tavaszi érettségi szezon, a legtöbb diák azonban csak mától írásbelizik magyar nyelv és irodalomból. Kedden matematikából bizonyítanak a középiskolák végzősei, szerdán történelemből, csütörtökön angol nyelvből, pénteken pedig német nyelvből. Az írásbeli vizsgák utolsó napja május 24-e. Az emelt szintű szóbeli érettségiket június 5–13-áig rendezik, a középszintű szóbeliket pedig június 17–28-áig.

A B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint megyénkben 74 érettségi helyszínen 6347-en kezdik el ma az érettségi vizsgákat, közülük Miskolcon 3518-an. Emelt szintű érettségi vizsgára 1827-en jelentkeztek. Emelt szinten legtöbben angolból, történelemből, kémiából és biológiából érettségiznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában