Helyi közélet

2019.03.16. 14:10

Nagy utazás Burmában és a megyei könyvtárban

Miskolc - Minden jó utazást legalább háromszor megél az ember. Lipuszné Valkányi Katalin szerint először, amikor felkészül, másodszor, amikor úton van, harmadszor, amikor felidézi élményeit, tapasztalatait.

Miskolc - Minden jó utazást legalább háromszor megél az ember. Lipuszné Valkányi Katalin szerint először, amikor felkészül, másodszor, amikor úton van, harmadszor, amikor felidézi élményeit, tapasztalatait.

A ma már nyugdíjas egyetemi oktató az idén Iránba készül. Erről az útjáról is tart majd vetített képes előadást a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében, de előbb március 21-én, csütörtökön délután 5 órától egy korábban megélt burmai utazás élményeit osztja meg az érdeklődőkkel.

Megismerni a világot

Lipuszné Valkányi Katalin eredeti végzettsége szerint gépészmérnök, nyugdíjazása előtt a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki Karán a Mechanikai Tanszék oktatója volt. A munkája mellett mindig is sokat kirándult előbb csak szülővárosa, Miskolc környékén, majd a távolabbi településeken is. A természet szeretetét otthonról hozta. Édesapja társadalmi munkában az MVSC Természetjáró szakosztályát vezette, így a család számára rendszeres program volt a túrázás. Katalin külföldön először 17 éves korában járt, az akkori NDK-ban, majd eljutott Párizsba, és egyetemistaként egy diáktársával bejárta egész Jugoszláviát a mai Szlovéniától Dalmácián át Boszniáig. Az úti élmények másokkal való megosztása is ekkortól eredeztethető. A jugoszláv körútról cikksorozatot írt a Mi Egyetemünk című újságba, melynek egyébként rovatvezetője is volt.

Az egyetem elvégzése után férjhez ment, majd jöttek a gyerekek, és amikor lehetett, az egész család együtt indult útra. Később Katalin elvégzett egy idegenvezetői tanfolyamot, és a magyar mellett német és orosz nyelvre is szakvizsgát tett. Felkészültségének köszönhetően utazási irodák is felkérték egy-egy csoport vezetésére. Ma már nem vállal idegenvezetést, és ő is inkább szervezett utakra jelentkezik. Bár két évvel ezelőtt még úgy indult személykocsival egy 10 napos ausztriai körútra, hogy három unokáját is vitte magával. A két fiának köszönhetően öt fiú unokája van, és velük is szívesen megosztja az utazás élményét.

Persze nem csak az élmények, nem csak az ismeretbővítés miatt utazik az ember. Lipuszné Valkányi Katalin szerint más országok, más kultúrák megismerése jelentős mértékben szolgálja az önértékelésünket is. Ahhoz, hogy igazán otthon érezhessük magunkat ebben a világban, meg kell ismernünk a velünk élő népeket, a természeti kincseket, az épített örökség, a kultúra, a művészetek csodáit.

A március 21-i burmai élménybeszámoló után április 25-én Iránról, május 23-án Mongóliáról tart előadást Lipuszné Valkányi Katalin a könyvtárban. A belépés ingyenes. Minden alkalommal délután 5 órakor kezdődnek az előadások.

ÉM-FG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában