Helyi közélet

2019.03.26. 07:19

Élete munkája veszett oda Miskolcon - Újrakezdeni, hetvenhét évesen

Miskolc - Erzsébetnek mindene odalett a tűzben. Csak a doktori és a kandidátusi diplomája maradt meg.

Miskolc - Erzsébetnek mindene odalett a tűzben. Csak a doktori és a kandidátusi diplomája maradt meg.

A Miskolci Egyetem egykori oktatója, dr. Fabinyi Erzsébet lakott abban a Dankó Pista utcai lakásban, melynek 6. emeleti erkélyén február 19-én délután felcsaptak a lángok. A tűz továbbterjedt, és először a nagyszoba, majd az egész lakás kiégett. Pótolhatatlan szakkönyvgyűjtemény veszett oda, közöttük neves kutatók dedikált példányai, de Erzsébet sokat érő bélyeg- és éremgyűjteménye is odalett. Négy konténernyi elszenesedett holmit szállíttatott el eddig.

Mindenki menekült

– Az egész életem munkája vált a tűz martalékává – fogalmazott a 77 esztendős Erzsébet, hozzátéve: valószínűleg az erkélyre dobott cigarettacsikk okozta az erkélytüzet, de a vizsgálat még tart.

Megrendülten mesélte el azt a borzasztó napot.

– A nagyszobában az erkélyajtó zárva volt, én a húgommal a konyhában főztem. Az unokám is nálunk volt éppen. Amikor ő kilépett a kisszobából, akkor látta meg, hogy ég az egész erkély. De akkor már nem tudtunk mit csinálni, mert a tűz betört a szobába. Menekülnünk kellett. Én csak lassan, bottal tudok menni, a húgom szintén nehezen jár. Ráadásul a lift akkor már nem működött, úgyhogy a lépcsőkön lépdeltünk lefelé valahogy a hatodik emeletről. Magam sem tudom hogyan, mert már a boltba sem járunk le, de amikor az ember az életét félti, valahogy olyasmire is képes, amire máskor nem – fogalmazott Erzsébet, miközben lakásában a takarítók próbálták meg eltüntetni a pusztító tűz nyomait. Nem lesz könnyű feladat, és még az is kérdéses, hogy a nagyszoba használható-e a jövőben, mert annak mennyezete megsérült. Szakemberek fogják megállapítani, hogy mennyire stabil.

Miért nem szóltak?

Erzsébet azzal folytatja, hogy amikor ők menekülni kezdtek, többen már szaladtak lefelé a lépcsőházban, tehát már valaki jóval korábban észlelte a tüzet.

– Csak azt nem értem, hogy nekünk miért nem szólt senki. Akkor talán még az erkélyen el lehetett volna oltani a lángokat. A lakásomból így csak a négy fal maradt. A takarítás után újra kell húzni a villanyvezetékeket, új ablakokat és ajtókat kell beépíteni. Aztán jön a festés és a padló. Minden tönkrement, egy fénykép sem maradt a szüleimről – teszi hozzá elkeseredve Erzsébet. Megjegyezte: nem tudja, hogy bírta ezt ki. Talán az volt a szerencséje, hogy amikor megérkeztek a mentők, az orvos nyugtatót adott neki, mert ezt egyébként nem lehet ép ésszel felfogni.

– Az ismerőseim már ajánlottak fel bútorokat, de el sem tudom képzelni, hogy fizetem ki azt a rengeteg költséget, ami a lakás rendbetételével jár. A tönkrement bútorok, könyvek és egyéb holmik elszállítása egymillió forintba került. Bár szinte minden könyvem és iratom elégett, de a doktori és kandidátusi diplomám valahogy megmenekült. Igaz, vizesen, elázva, de megvannak. Filozófiából doktoráltam és neveléstudományból kandidáltam – sorolja Erzsébet.

Jól jönne a segítség

Megtudjuk azt is, hogy 1977-től lakik a Dankó Pista utcai társasházban, első tulajdonosa volt a lakásnak. Most a fiánál húzzák meg magukat (ő és a húga), de nem akarják őket sokáig zavarni, hiszen három gyerekkel laknak egy 50 négyzetméteres lakásban.

Erzsébet kéri, hogy írjuk meg azt is: a tűzoltók és a mentők rendkívül segítőkészek voltak. Gyors és szakszerű munkát végeztek. A melegedőbusz is rögtön megérkezett, hogy a lakók ne a hidegben álljanak a ház előtt, és a lakásszövetkezet elnöke, Izsépy Andrea is sok mindenben segített, még olyasmiben is, ami nem lett volna kötelessége.

Erzsébetnek van ugyan lakásbiztosítása, de az nem fogja fedezni a lakás rendbetételének teljes költségét. Kérjük kedves olvasóinkat, aki anyagi vagy bármilyen más támogatást tud nyújtani az idős hölgynek, hívja őt telefonon: 30/703-65-30.


Tűz van a hatodikon!

Ezt írtuk február 19-én: „Kigyulladt egy társasház hatodik emeleti lakásának szobája és a hozzá tartozó erkély Miskolcon, a Dankó Pista utcában. A tűzesethez a helyi és a kazincbarcikai hivatásos tűzoltók vonultak. Az egységek a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával elfojtották a tüzet és átvizsgálták az épületet. A beavatkozás idejére huszonegy lakónak kellett távozni az épületből, közülük egy embert a mentők kórházba szállítottak. A tűz nem terjedt tovább a lakásból…”



Olvasónk felvételei a miskolci lakástűzről


[related-post post_id="4149176"]

[related-post post_id="4147899"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában