Helyi közélet

2019.02.02. 14:36

Tavaly jött a Pünkösdi Királyság

Miskolc - Szombaton este lép a KISAVAS zenekar a Corner színpadára. Interjú Papp Dénessel, a KISAVAS zenekar énekesével.

Miskolc - Szombaton este lép a KISAVAS zenekar a Corner színpadára. Interjú Papp Dénessel, a KISAVAS zenekar énekesével.

„A Kisavas zenekar 2009. október 3-án reinkarnálódott a korábbi Bront zenekarból” – írtuk egykor. Papp Dénessel beszélgettünk az elmúlt tíz esztendőről.

Mi történt azóta? Hogy lehet megnevezni a legfontosabb szakaszokat a zenekar életében?

Tízéves a zenekar, és hát történt néhány dolog… 2010-ben például egy kislemez készült, ami a Lakossági Under­ground címet viseli. 2011-ben a Négy lábbal a földön című dokumentumfilmhez készítettünk filmzenét. 2014-ben napvilágot látott a Szívrulett című nagylemezünk, tavaly pedig egy újabb kislemez, mely a Pünkösdi Királyság névre hallgat. Időközben a zenekar neve a csupa kisbetűből észrevétlenül csupa nagyra váltott, valahogy így: KISAVAS. E néhány felsorolt tény alatt azonban hatalmas és szerteágazó történet alussza Csipkerózsika-álmát, tragédiákkal és komédiákkal, melyeket most, inkább nem bolygatnék. Talán úgy lenne szép, ha rájuk teríthetném, ezt a Dsida Jenő Pasztell című verséből származó idézetet: „Minden nappal, amit élsz, több, amiről nem beszélsz…”

Kik alkotják a zenekart ma, milyen zenei ízlések ötvöződnek a közös munkában?

A zenekar háromtagú, Czirják Tamás (dobok), Szilágyi Levente (basszusgitár, ének) és jómagam (gitár, ének). Leventével már, akkor is együtt zenéltünk, amikor brontoszauruszok lakták e vidéket, vagyis ismeretségünk a Bront zenekarhoz köthető. Tamás 2012-ben kezdett velünk játszani. Próbáinkon egyaránt föltűnnek a jazz, a punk, a funky, a grunge és a progresszív rock világára jellemző stílusjegyek.

Jelenleg milyen az uralkodó stílusirány, milyen zenét játszik a KISAVAS?

Ezt a zene hallgatóinak és a kritikusoknak illene megnevezni, ha egyáltalán szükséges. Minket nem igazán foglalkoztat a dolog. Úgy is fogalmazhatnék, csupán arra próbálunk törekedni, hogy jó legyen.

Mennyire meghatározó a személyisége szerzőként, előadóként a zenekarban?

Amennyire egy háromlábú szék egyik lába meghatározó a szék egyensúlya szempontjából.

A Factory Arénában forgatták a legújabb klipet, miért tetszett meg ez a helyszín?

2018. május 20-án, pünkösdvasárnap valóban készültek felvételek a Factory nagycsarnokában, ezt a helyszínt Egri Gábornak köszönhetjük. Hét dalt rögzítettünk egyben följátszva Erdei Sándor, azaz a Redsun Recordings jóvoltából. A hangfelvételek dokumentációjaként készültek el a képanyagok minden dalhoz, Gyöngyösi Gábor és Tarjányi Tamás keze által, ilyen értelemben nem klasszikus klipekről van tehát szó. Az itt készült felvételek öt újabb dala alkotja legutóbbi kislemezünk anyagát, a már említett Pünkösdi Királyságot. A tág terű helyszínnel már régen szemeztünk, örülök, hogy egy hosszú napon át hanggal bélelhettük, és nagyon remélem, mindenki így van ezzel, aki aznap ott volt.

A Corner Stage-ben a Ritmiklift zenekarral léptek fel. Honnan a kapcsolat?

Régebben többször előfordult, hogy egymást váltva játszottunk egy színpadon, látogattuk egymás próbáit, ilyesmi. Egyszerűen ez megint napirendre került, aminek nagyon örülök. A miskolci Corner pedig igazán remek helyszín mindehhez. Az est február 2-án, szombaton este nyolckor indul, szeretettel várunk mindenkit.


[related-post post_id="4129785"]

[related-post post_id="4125666"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában