Helyi közélet

2019.01.03. 14:32

Elismerés Szomolyának a cseresznye megőrzéséért

Szomolya, Budapest - Átadták a „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” díjakat.

Szomolya, Budapest - Átadták a „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” díjakat.

Miniszteri elismerést vehetett át Szomolya önkormányzata a Termelői Közösségek Napja konferencián, amelyet az Agrárminisztériumban tartottak a közelmúltban.

A cél, hogy más nagy piacokon is oltalmat élvezhessenek ezek a termékek.” Tarpataki Tamás

A tények

A hagyományos termékeket előállító közösségek részére szervezett konferencia megnyitójában Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár kiemelte a minőségi agrártermékek megkülönböztethetőségének lehetősége a földrajzi árujelzők oltalmában és a védjegyekben rejlik. Jelenleg 36 bor, 14 mezőgazdasági termék és élelmiszer, 8 pálinka földrajzi árujelzője áll uniós oltalom alatt. A cél, hogy más nagy piacokon is oltalmat élvezhessenek ezek a termékek. Az Agrárminisztérium földrajzi árujelző programja eredményeként 21 új földrajzi árujelző uniós oltalma iránti kérelem tart uniós szakaszban, 10 pedig nemzeti eljárás alatt áll.

Dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár az agrárminiszter nevében átadta a „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” 2018. évi pályázat nyerteseinek a miniszteri díjakat és elismerő okleveleket a példaértékű tevékenységet folytató közösségek számára. Önkormányzati kategóriában miniszteri díjban Szomolya Község Önkormányzata részesült a hagyományos rövid szárú fekete cseresznye ter­mesztési kultúra fenntartása érdekében kifejtett példaértékű közösségi tevékenységéért.

Elismerések

Társadalmi szervezet kategóriában miniszteri díjban a Tradicionális Magyar Sajtok Egyesülete részesült miniszteri díjban a hagyományos sajtkészítés hagyományainak fenntartása érdekében kifejtett példaértékű közösségi tevékenysége elismeréseként. A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) Program keretében a HÍR védjegy használati jogára sikerrel pályázók részére adták át a díjakat és elismerő okleveleket. Jelenleg 92 termelő 176 terméke viselheti a HÍR védjegyet, köztük immár A Bodrogköz Tájmúzeumért Alapítvány is a cigándi főtt káposztás bélesért. A Borvidék legkedveltebb települése címet a Tokaji Borvidéken Erdőbénye kapta.

ÉM-TB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában