Helyi közélet

2018.12.09. 11:59

Megnyílt a huszonnegyedik miskolci Téli Tárlat

Miskolc - Nyolcvanöt alkotó több mint százötven művét vonultatja fel a kiállítás.

Miskolc - Nyolcvanöt alkotó több mint százötven művét vonultatja fel a kiállítás.

Huszonnegyedik alkalommal nyitotta meg kapuit a Téli Tárlat a Miskolci Galériában. Az megnyitón előbb Madarász Györgyi, a Miskolci Galéria megbízott tagintézmény-vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Dr. Tóth Arnold, az anyaintézmény Herman Ottó Múzeum igazgatójaként elevenítette fel a Téli Tárlat történetét.

A kiállítás gyökerei 1955-re nyúlnak vissza, a miskolci tárlat-sorozatok közül így ez nyúlik vissza időben a legmesszebb, hiszen az Országos Grafikai Biennálék máig tartó sorozata is csak 1961-ben indult.

Az érték összeköt

-A Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Galéria jövőre kettős jubileumot ünnepel. A múzeum százhúsz éves lesz, a galériában pedig arra fogunk emlékezni, hogy 2019-ben lesz majd száz éve, hogy elindult a mai alkotóház helyén az a képzőművészeti szabadiskola, ami talán a mai eseménynek is a történelmi gyökerét jelenti. Ezek az alkalmak kiváló lehetőséget adnak a visszatekintésre. Az emlékezés közben pedig arra jutottunk, hogy a Miskolci Galériát, sok-sok kiállítóhelyét és az önmagában is nagyon sokszínű Herman Ottó Múzeumot az érték fogalma kapcsolja össze. Az érték összeköt bennünket egymással. A Téli Tárlat az egyik ilyen nagyon fontos értékünk, amelyre büszkék vagyunk – utalt az igazgató arra, hogy a Miskolci Galéria 2013 óta működik a múzeum tagintézményeként.

Szívet melengető

Dr. Kiss János, Miskolc alpolgármestere úgy fogalmazott, Miskolc büszke az országosan is elismert Téli Tárlatra. - Mi miskolciak különösen szerencsések vagyunk, hiszen itt nálunk, advent idején nem csak lelkünk, de a szemünk is gyönyörködhet. Ez a tárlat olyan, mint amilyennek télvíz idején lennie kell: hűvös időben, igazán szívet melengető – tette hozzá a városvezető.

Végül Kónya Ábel képzőművész méltatta a kiállító művészeket és a beérkezett alkotásokat.

Az idei kiállításra 148 jelentkező küldött be összesen 318 munkát. Ezekből választott ki 85 alkotó 152 művét a képzőművészekből – Erőss István, Koronczi Endre és Szalai Kata - álló zsűri. A díjalapítók a szakmai díjzsűri (Kishonthy Zsolt művészettörténész, Rácmolnár Sándor és Urbán Tibor, korábbi nagydíjas képzőművészek) javaslata alapján december 6-án döntöttek arról, mely műveket tüntetik ki az általuk alapított díjjal.

ÉM-TÁ


XXIV. Miskolci Téli Tárlat díjazottjai

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának díja: Szanyi Borbála

Herman Ottó Múzeum díja: Ferenczy Zsolt

Fux Zrt. díja: Csomós Zoltán

MissionArt Galéria és MŰÚT szerkesztősége: Varga Éva

Á. Tóth és Barátai Produkciós és Reklámügynökség Kft. díja: Török Eszter

ArtPont Művészellátó díja: Balogh Kristóf József

Múzsák Kertje Alapítvány díja: Kormos Evelin

Spanyolnátha Művészeti Folyóirat díja: Síró Lajos

Lácacsékei Művésztelep díja: Koncz Gréta


[related-post post_id="4073084"]

[related-post post_id="4070893"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában