Helyi közélet

2018.12.10. 19:54

A népzene elemeit ötvözik a rockmuzsikával Miskolcon

Miskolc - A népszerű Kormorán együttes látogat egy koncert erejéig december 14-én Miskolcra.

Miskolc - A népszerű Kormorán együttes látogat egy koncert erejéig december 14-én Miskolcra.

Koltay Gergely 1976-ban alapította a formációt, amely a honi zenei életben elsőként ötvözte programszerűen a népzenei elemeket a nemzetközi rockmuzsika stílusjegyeivel.

Dalaikban hallhatóak tradicionális népi hangszerek: a töröksíp, a hegedű, a tekerőlant, a citera, a furulya, a duda és a tárogató, amelyek együtt szólalnak meg a rockinstrumentumokkal.

A Kormorán az elmúlt több mint három évtizedben eljutott szinte minden európai országba, koncertezett a tengerentúlon, és több zenealbumot jelentetett meg külföldön.

Albumok sora

Az együttes koncertprogramjain kívül egy sor albumot készített popénekeseknek, blues- és rocksztároknak, valamint színészeknek. Megannyi színpadi mű, opera, valamint filmzene bizonyítja a zenekar sokszínűségét s alkotóerejét.

A Kormorán tagjai az elmúlt években olyan modern, különleges muzsikát írnak, amely továbbra is a Kárpát-medence és helyenként a Balkán archaikus népzenéiből táplálkozik, s ami nagyon fontos: töretlenül népszerűek, rendre élő hangversenyeket adnak nemcsak Magyarországon, hanem a székelyföldi Csíksomlyótól a szlovéniai Muravidéken át a felvidéki Somorjáig. Rá­adásul már vannak követőik a szakmában, ami bizonyság arra, hogy a kilenctagú csapat a magyarság sorsát bemutató dalszövegeivel szintén utat mutat az ifjabb generációnak.

FB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában