Helyi közélet

2018.07.01. 11:27

Egy kis házuk volt, az is odalett a lángokban Miskolcon

Miskolc - Csak a kiskutyát és a faládikát tudták kimenteni a tűzből.

Miskolc - Csak a kiskutyát és a faládikát tudták kimenteni a tűzből.

Egy kilátástalan helyzetbe került miskolci család megsegítésére rendeztek nemrég adománygyűjtő ebédet a fővárosban.

Egyszer csak lángra kapott a tető, a tűz pillanatok alatt szétterjedt." - Szilágyi Zsuzsa

„Az ország egyik legszegényebb vidékén, Miskolc-Lyukóvölgyben leégett a Mézes család háza. Vagyis Feri, Zsuzsa és 3 gyerekük – a 16 éves Péter, a 14 éves Szabolcs és a 11 éves Benedek otthon nélkül maradt. Úgy döntöttünk, segítünk nekik! Segíts nekik te is!” – szólt a Dunatáj Alapítvány és a Miskolci Napraforgó Egyesület felhívása. A két szervezet önkéntesei június 17-én sütöttek-főztek a Szimpla Kertben, hogy az adományozókat megvendégelhessék.

A Dunatáj Alapítvány támogatásával több dokumentumfilm is készült a Lyukóvölgyben élő emberekről, gyerekekről. Így kerültek kapcsolatba a Mézes családdal, akik szintén szereplői a Szilánkok című filmjüknek. Feri, Zsuzsa és a gyerekek tavasszal azonban nagy bajba kerültek.

Kéménytűz miatt

Szederkényi Miklóstól, az eddig elkészült filmek gyártásvezető-producerétől megtudtuk, a család háza kéménytűz miatt égett le március végén.

– Szerencsére lakik Lyukóban egy áldott jó asszony, Németh Borika, aki a 12 négyzetméteres faházát felajánlotta a családnak addig, amíg nem rendeződik valahogy a helyzetük – mondta Szederkényi Miklós. Elárulta, sok ember ment el az adománygyűjtő ebédre, de igazán nagy adomány nem érkezett, a szükséges pénznek csak egy töredéke gyűlt össze.

Elértük Németh Borbálát is, aki szintén a Lyukóvölgyben lakik. Elmesélte, a nyárra odaadta a Mézes családnak a hétvégi házát, télre azonban valami más megoldást kell keresni, hiszen a faház nem fűthető. Zsuzsa és Feri szeretné megvásárolni az épületet (melyhez ezer négyzetméter telek is tartozik), majd kibővíteni és fűthetővé tenni.

– Sajnos, nem tudom nekik azt mondani, hogy odaadom ingyen, mert a telek és a ház a fiam nevén van, és a saját házam részleteit még a mai napig is nyögöm, pedig már 72 éves vagyok. A Mézes család kapott adományokat, vannak ruháik, konyhai felszereléseik, még hűtőgépük is, de mindent a teraszon tartanak, mert a ház kicsi. Igazából pénzadományra lenne szükségük, hogy a lakásgondjuk megoldódjon – jelezte Németh Borbála.

Mezítláb szaladt ki

Több napig nem tudtuk elérni a Mézes családot, de végül aztán lett annyi pénzük, hogy feltöltsék a telefonjukat, így az édesanyával, Szilágyi Zsuzsával tudtunk beszélni.

Elmesélte, hogyan lett az előző kis házuk és az életük semmivé. Mert eddig sem éltek nagy lábon, egy hétvégi háznak épült ingatlanban húzták meg magukat.

– Március 23-án történt, este 9 órakor. Azon az estén hideg volt, a gyerekek fáztak, ezért begyújtottunk. Egyszer csak lángra kapott a tető. A tűz pillanatok alatt szétterjedt. Próbáltuk eloltani, de sajnos nem sikerült. Mindenünk odalett. Csak a kiskutyát tudtuk kimenteni, és egy faládikát, amiben a legidősebb fiam gyerekkori fényképei voltak.

Lyukas kémény

Később kiderült, hogy lyukas volt a kémény, ez okozta a bajt. A középső fiam mezítláb szaladt ki az udvarra, neki a szomszédunk adott ruhát és cipőt, a másik szomszédunk pedig befogadta a nagy kutyánkat. Köszönöm nekik. A rendőrök vittek el minket az édesanyámhoz, ott voltunk két hétig, de nem akartuk őt tovább zavarni, Borika jószívűségének köszönhetőn van ideiglenes otthonunk – idézi fel a történteket Zsuzsa.

Sokáig tudna mesélni a nehézségekről, például hogy hogyan szaladgáltak a hivatalos papírokért, amelyeket szintén megsemmisített a tűz, vagy hogy Feri műtétre vár, mert súlyos szívbeteg, de kéri, inkább azt írjuk meg, hogy eddig ki mindenki segített nekik.

Hálásak mindenért

– Köszönöm édesanyámnak, aki a bajban befogadott bennünket, és a testvéremnek, aki elsőként segített. Borikának azt, hogy lakhatunk a hétvégi házában, Tokárné Marikának pedig, aki szintén Lyukóban lakik, a sok más segítséget. A miskolci önkormányzatnak, mert rögtön kaptunk gyorssegélyt, amiből ruhákat és élelmiszert tudtunk vásárolni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ruhákkal és élelmiszerrel segít, a lyukói Mentorház fürdési és mosási lehetőséget biztosít, és élelmiszerrel is támogat minket. A párom cégeitől is jött segítség, a Horizont Kft.-től és a Manufacturing Kft.-től. Ugyanígy a fiaim iskoláitól, a Kézfogás Baptista Szakiskolától és a Tüskevár iskolától, és köszönöm a jótékonysági ebéd megszervezését a Dunatáj Alapítványnak, valamint a Miskolci Napraforgó Egyesületnek. Hálásak vagyunk Feri sajóbábonyi unokatestvéreinek, akik elsőként nyújtottak segítő kezet.

Zsuzsa nehéz sorsuk ellenére bizakodó. Számukra most az lenne a legfontosabb, hogy meg tudják venni a kis házat, ahová a tulajdonosa befogadta őket.

Aki szeretne segíteni a családnak, a Miskolci Napraforgó Egyesület oldalán megtalálja a részleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában