Helyi közélet

2018.07.12. 12:58

A parlagfű is korábban kezdte

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Már büntet a hivatal, így nem árt figyelni a védekezésre.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Már büntet a hivatal, így nem árt figyelni a védekezésre.

Már túl vagyunk a parlagfű elleni védekezések határnapján, ami június 30, így országszerte elkezdődött a parlagfüves területek felderítése is. Akik eddig nem tették meg, azoknak most kell elvégezniük a használatukban levő ingatlan parlagfű-mentesítését. A gondatlan gazdákkal szemben július 1-je után a parlagfűre az eljáró hatóság közérdekű védekezést rendel el, valamint 15 000 forinttól 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságot szabhat ki.

Az ellenőrzést a vegetációs időszak befejezéséig külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzat jegyzője, illetve a megyei kormányhivatalok szakemberei végzik. A felderítés megkezdése idén különösen indokolt, mivel a szélsőségesen meleg időjárási körülmények miatt a megszokottnál jóval korábban, már június elején lehetett virágbimbós, esetenként virágzó parlagfűvel találkozni.

Három-négy kaszálás

A kertekben és a belterületeken a leghatékonyabb, ugyanakkor környezetkímélő védekezési mód a gyomlálás, míg a gyepterületeken a rendszeres, vegetációs időben 3-4 alkalommal, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálás lehet célravezető. A tartós eredmény érdekében kiemelten fontos a virágzás és a magképződés folyamatos megakadályozása.

Bejelentő rendszer

A mentesítési kötelezettség mindenkire vonatkozik: a mezőgazdasági növényekkel hasznosított külterületi szántóföldeken, rét-legelőkön, ültetvényekben, erdőtelepítésekben, az utak mentén, a belterületi kiskertekben, a közterületeken, játszótereken, parkokban és az építési területeken.

Amennyiben parlagfüvet lát lakókörnyezetében, bejelentését megteheti a Parlagfű Bejelentő Rendszeren, amely interneten vagy okostelefon segítségével – előzetes regisztrációt követően – bárki számára elérhető.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában