Helyi közélet

2018.06.09. 08:26

Öt megyei tóban szabad a fürdőzés

Borsod-Abaúj-Zemplén - Rendszeresen ellenőrzik a fürdésre kijelölt szabadvizek minőségét és a strandok külső körülményeit.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Rendszeresen ellenőrzik a fürdésre kijelölt szabadvizek minőségét és a strandok külső körülményeit.

A megyénkben található szabadvizek nem minden esetben fürdőzésre kijelölt fürdőhelyek is, mivel nincsenek meg minden esetben a kijelöléshez szükséges, jogszabályban előírt közegészségügyi feltételek és követelmények, illetve a vízminőség sem monitorozott – tudtuk meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Nép­egészségügyi Főosztályától.

Az ilyen, nem kijelölt természetes vizekben történő fürdőzés – leszámítva számos egyéb veszélyt – a fertőzés kockázatával járhat. Bár a természetes vizek jelentős öntisztuló képességgel rendelkeznek, a vízszennyezés miatt ez a kockázat mindig fennáll.

Szemét, hulladék, fekália

A vízszennyezés forrásai döntően az infrastruktúra hiányából adódnak, és a vízparti tartózkodás, táborozás termékei: így a szemét, hulladék, fekália. Mint megtudtuk, alkalmilag szennyezhet a halak beetetése vagy a gépkocsimosás.

Jellemző még, hogy a tavak hamar mélyülnek, a víz néhol nyáron is jéghideg. A meggondolatlanság és az alapvető szabályok figyelmen kívül hagyása gyakran halálos balesetekhez vezet. A kockázatok elkerülése érdekében a népegészségügyi szakemberek javasolják a fürdési célra hatóságilag engedélyezett, biztonságos és a közegészségügyi előírásoknak megfelelő, kijelölt természetes fürdőhelyek látogatását.

Megyénkben öt tó, az Arlói, a Muhi, a Vadnai, a Mályi és a Hejő van kijelölve szabadvízi fürdőzésre azzal a feltétellel, hogy kizárólag a strandolásra kijelölt partszakaszok vehetők igénybe fürdési célra. Megtudtuk, hogy a szabadvízi fürdőhelyek üzemeltetőjének üzemeltetési szabályzatban kell rögzíteni a fürdőhely szakszerű és biztonságos üzemeltetésével kapcsolatos részletes műszaki, technológiai, biztonságtechnikai, környezetvédelmi és egészségügyi előírásokat.

Az üzemeltetés szabályok között szerepel többek között a tiszta és rendezett pihenőterület, a megfelelő számú hulladékgyűjtő, a parkolási lehetőség, az építmények rendszeres takarítása, fertőtlenítése, rovar- és rágcsálóirtás, zuhanyzási és ivóvíz-hozzáférési lehetőség biztosítása, azonnali elsősegélynyújtás biztosítása.

Víz, tisztaság, rend

Hatósági ellenőrzések alkalmával a közegészségügyi feltételek meglétének, a fürdővíz alkalmasságának, a terület tisztaságának, rendjének, az üzemeltetési szabályzatban rögzített előírások meglétének vizsgálata történik.

A megyénkben található kijelölt természetes fürdőhelyek vízminőségének ellenőrzése a nyári szezon alatt folyamatos. Rendkívüli szennyezés, illetve egyéb közegészségügyi veszély esetén azonnal intézkednek, mely magában foglalja többek között a fürdés azonnali megtiltását. Így minimalizálható a vízzel terjedő bármilyen fertőzés vagy megbetegedés kialakulásának esélye. Mint megtudtuk, az idei szezonban, illetve az elmúlt években a vizek megfelelő minősége miatt ilyen intézkedésre nem volt még szükség.

Általános tapasztalat, hogy a hosszan tartó kánikula ronthatja a vízminőséget, de a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának többéves vizsgálati eredményei azt igazolják, hogy nagy ingadozás a vizek bakteriológiai állapotában nincsen. Rövid távú szennyezési kockázat egyik fürdő esetében sem áll fenn.


Minőségi követelmények

Megyénkben a kijelölt természetes fürdőhelyek vízminőségi besorolása a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről szóló 78/2008. (IV. 3.) Korm. rendelet alapján a http://oki.antsz.hu/documents/termeszetes_furdovizek.pdf?592c11f465554 honlapon tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában